Sprijin internațional pentru Călin Georgescu

Kostadin Kostadinov, președintele partidului „Renaștere” din Bulgaria, i-a trimis o scrisoare fostului candidat independent la alegerile prezidențiale din România, Călin Georgescu, exprimându-și solidaritatea și condamnând decizia Curții Constituționale a României de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale.

Kostadinov a catalogat situația drept „o asasinare a democrației” și un precedent periculos pentru Europa.

Apel la unitatea susținătorilor suveranității naționale

Liderul bulgar a avertizat că această situație „deschide poarta spre distrugerea principiilor democratice în Europa” și a îndemnat susținătorii suveranității naționale să se unească împotriva acțiunilor pe care le consideră nedemocratice. Kostadinov a subliniat că „acțiunile pretinsului statu-quo democratic” calcă în picioare voința alegătorilor și creează o atmosferă de totalitarism mascat.

Vineri, deputați europeni ai partidului „Renaștere” și membri ai grupului „Europa națiunilor suverane” au inițiat o dezbatere în Parlamentul European, condamnând anularea alegerilor din România și solicitând o apărare a democrației la nivel european.

Călin Georgescu
SURSĂ FOTO: captura YouTube

Decizia CCR de încălcare a legislației privind finanțarea campaniei electorale

Curtea Constituțională a României (CCR) a justificat anularea alegerilor prezidențiale prin încălcări ale legislației electorale de către Călin Georgescu. Conform CCR, acesta a declarat cheltuieli zero pentru campania sa, în contradicție cu informațiile prezentate de SRI și MAI. Judecătorii au explicat că o campanie electorală presupune cheltuieli substanțiale, iar raportarea unor cheltuieli inexistente contravine principiului transparenței financiare.

„A fost, astfel, încălcat principiul transparenței finanțării campaniei electorale, fiind induse suspiciuni cu privire la corectitudinea desfășurării alegerilor”, se arată în motivarea CCR.

Curtea a mai precizat că publicitatea electorală online trebuie să fie identificată ca atare și să respecte principiile transparenței, inclusiv în ceea ce privește sursa finanțării și tehnicile de diseminare utilizate.

„Publicitatea electorală online trebuie întotdeauna să fie identificată ca atare şi să fie transparentă, atât în ceea ce priveşte identitatea sponsorului său, cât şi cu privire la tehnica de diseminare utilizată. Platformele de socializare ar trebui să fie obligate să dezvăluie permanent datele privind publicitatea politică şi sponsorii electorali (a se vedea şi pct.46 din Declaraţia interpretativă a Codului de bună conduită în materie electorală privind tehnologiile digitale şi inteligenţa artificială)”, precizează CCR.

Autoritățile române au declanșat o anchetă asupra campaniei electorale a lui Călin Georgescu, suspectat de nereguli privind finanțarea campaniei. Notele informative ale SRI și MAI au indicat incongruențe între amploarea campaniei și cheltuielile declarate.

Anularea rezultatelor alegerilor a declanșat critici pe plan intern și internațional, susținătorii lui Georgescu considerând decizia un atac asupra democrației.