Rusia are în momentul de față o treime din totalitatea forței militare dispuse să ia oricând măsuri dacă președintele rus, Vladimir Putin, ia o hotărâre categorică. Din totalul de 168, între 56 și 70 de grupuri tactice la nivel de batalion (GTB), așteaptă pregătite pentru conflict la granița cu Ucraina.
Aceste batalioane adună la un loc peste 127.000 de militari, lucru fără precedent de la încheierea Războiului Rece și până astăzi. Un astfel de batalion dispune de 800 de militari iar pe lângă aceștia se mai adaugă și alte unități de atac precum blindate, artilerie sau antiaeriene.
”Avem trupe în stare de alertă permanentă”
Sergei Șoigu, a declarat că Rusia deține un număr de 168 de batalioane, conform TASS. ”Acum, nu mai trebuie să căutăm oameni pe care să-i strângem şi să-i adunăm la unitate. Acum avem trupe în stare de alertă permanentă. Dispunem de formațiuni denumite grupări tactice la nivel de batalion. Aceste forţe pot fi desfăşurate şi să iasă din cazărmi într-o oră de la declanşarea alarmei”, a mai specificat acesta.
Un raport public al armatei americane arată că fiecare batalion rusesc are în dotare 50 blindate, 10 tancuri și 40 de mașini de luptă de infanterie. Având în vedere că la granița cu Ucraina sunt masate peste 127.000 de soldați, asta ar însemna că aceștia au la dispoziție între 5000-7000 de tancuri și alte 2.000 sau 2.800 de blindate.
Alte abateri ale președintelui rus
Ținând cont că Vladimir Putin a mai avut astfel de tentative în pragul Jocurilor Olimpice de la Beijing în 2008 sau cele de la finalul Olimpiadei de la Soci, unii specialiști în astfel de conflicte politice și armate, sunt de părere că acest număr mare de trupe de la granița cu Ucraina nu folosește decât ca un paravan pentru problemele reale cu care se confruntă Rusia la momentul actual.
Totodată, dacă Vladimir Putin hotărăște să facă pasul decisiv, lucrul acesta ar implica o serie de riscuri și pentru el. Dacă va da curs războiului cu care amenință tot occidentul, acest conflict va fi unul la fel de amenințător precum al Doilea Război Mondial. Totuși, trupele rusești vor suferi pierderi considerabile după prima parte a conflictului, având în vedere forța armată și puterea de atac de care dispune SUA și aliații săi.