Greu să nu râzi de ipocrizia cu care se confruntă Simona Halep! Această reacție a venit din partea administratorului contului de Twitter „WTA Romania”. Potrivit ultimelor date, Asociația Tenisului Feminin poartă o parte din vină în scandalul de dopaj.
Explicația este una simplă. Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) folosește ca argument care o incriminează pe Halep faptul că le-ar fi atras atenția jucătorilor asupra riscurilor pe care le presupune consumul de suplimente alimentare. În schimb, WTA ar fi fost cea care a favorizat folosirea suplimentelor de către jucători.
WTA a folosit numele Simonei Halep în reclame
WTA s-a folosit chiar și de numele Simonei Halep, incluzând-o într-un spot de promovare a parteneriatului cu USANA, un gigant producător de suplimente alimentare! Din acest motiv, în opinia multora, românca nu merită să fie pedepsită, după ce ar fi ingerat un supliment contaminat cu roxadustat.
„Greu să nu râzi de ipocrizia cu care se confruntă Simona Halep! ITIA, agenția pe care WTA o folosește pentru a controla dopajul, sfătuiește jucătorii să nu ia suplimente.
Dar, în același timp, WTA a fost în parteneriat cu USANA, o companie de suplimente, și a folosit-o pe Simona în reclame”, este acuzația lansată de administratorul contului de Twitter „WTA Romania”.
ITIA nu absolvă de vină jucătorii care au luat suplimente contaminate
Deși Simona Halep nu ar fi în totalitate vinovată, este puțin probabil ca ea să fie declarată nevinovată. Asta pentru că ITIA nu absolvă de vină jucătorii care demonstrează că au ingerat suplimente contaminate. Un caz recent, cel al polonezului Kamil Majchrzak vine să întărească această idee.
Chiar dacă el a demonstrat că nu a luat cu bună știință sau intenționat substanțe interzise, jucătorul de tenis a primit o suspendare de 13 luni. El a acceptat să pledeze vinovat, după ce ITIA a susținut că a derulat mai multe campanii privind riscurile de contaminare a suplimentelor.
Jucătorul polonez care a încălcat regulile anti-doping
Analiza probelor lui Majchrzak a confirmat prezența a nu mai puțin de patru substanțe interzise: SARM S-22, a metaboliților LGD-4033 și a unui agonist PPARδ – toate substanțele nespecifice enumerate în Lista interzisă a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) din 2022.
„Jucătorul a recunoscut încălcările regulilor anti-doping, deși a declarat că nu a ingerat cu bună știință substanțe interzise. Majchrzak a susținut că rezultatele testelor au ieșit pozitive în urma ingerării unui supliment contaminat, oferind dovezi sub formă de chitanțe de achiziție și mostre ale suplimentului din același lot pentru testare. Pliculețe au fost trimise spre analiză atât de jucător, cât și de ITIA, confirmând prezența acelorași substanțe interzise găsite în testele pozitive ale lui Majchrzak”, a precizat ITIA.