Simona Halep este în continuare suspendată provizoriu din circuitul tenisului profesionist și chiar dacă probele i-ar putea convinge pe judecători să o lase să joace, timpul scurt până la startul Australian Open (16 ianuarie) face ca sportiva noastră să nu mai poate participa la primul turneu de Mare Slam al anului.

Campioana mondială are însă șanse mari de a-și demonstra nevinovăția în fața juriului de experți desemnat de Sport Resolutions.

„2022, norii tăi au fost grei! 2023, arată-mi soarele, te rog!”, este mesajul postat de Simona Halep, cu câteva ore înainte de Anul Nou. Și soarele ar putea ieși pe strada ei, dosarul depus la tribunal părând ”beton”, conform lui Cristian Jura, judecătorul român de la TAS.

S-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul lui Halep

Agenția franceză de toxicologie și farmacologie, care a fost angajată de Simona Halep, a identificat sursele de contaminare cu substanța interzisă. Testul pozitiv al Simonei datează de pe 29 august 2022, după ce a fost eliminată încă din primul tur la US Open.

„Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat.

Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Cristian Jura pentru prosport.ro.

El a explicat ce trebuie să demonstreze Simona Halep pentru a scăpa de toate acuzațiile de dopaj. Românca în vârstă de 31 de ani a obținut deja un prim succes.

„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă.

Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive”, a spus acesta.

Halep trebuie să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței

Potrivit lui Jura, una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței.

„Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise”, a declarat judecătorul TAS.

Cristian Jura a precizat, punctual, pașii pe care îi are de urmat Simona Halep. El a menționat că, procedural, urmează mai multe etape. Mai întâi, e o audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat.

Șansele de a juca la Australian Open

„Dar aș face o precizare importantă. Așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu. Urmează procedura pe fond care se va judeca în fața Sport Resolutions de la Londra. Aici solicitările vor fi făcute în funcție de ce s-a decis în cadrul primei audieri.

Abia în această fază sportiva își poate demonstra nevinovăția. O ultimă etapă s-ar putea desfășura în fața Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv TAS de la Lausanne, în condițiile în care sportiva nu este mulțumită de decizia celor de la Sport Resolutions”, a încheiat Cristian Jura.

În ceea ce privește prezența acesteia la turneul Australian Open ce se va desfășura în perioada 16-30 ianuarie la Melbourne, șansele sunt aproape inexistente ca Halep să fie prezentă. Cu toate acestea, România va fi reprezentată prin cinci jucătoare care vor participa la Australian Open 2023: Irina Begu, Sorana Cîrstea, Ana Bogdan, Jaqueline Cristian și Patricia Țig.