Sunt restricții la asigurare pentru locuințe

Proprietarii de locuințe sunt restricționați în opțiunile lor de asigurare. Ei nu au posibilitatea să-și protejeze casa împotriva riscurilor pe care le consideră prioritare. Senatorul USR, Cristi Berea, a propus o inițiativă legislativă care vizează eliminarea necesității încheierii poliței obligatorii de tip PAD. Inițiativa lui Berea vine în sprijinul libertății de alegere a asigurării potrivite pentru fiecare proprietate, eliminând constrângerile impuse de obligativitatea asigurării împotriva dezastrelor naturale.

Prin inițiativa sa, USR permite celor care își asigură locuințele printr-o poliță facultativă, să nu mai fie obligați să plătească suplimentar pentru o poliță. Care nu acoperă cele mai frecvente accidente sau dezastre, economisind astfel 130 de lei. Această poliță ar fi mai cuprinzătoare decât cea oferită prin sistemul PAD. Senatorul USR Cristi Berea subliniază importanța menținerii obligativității unei polițe de asigurare a locuinței pentru dezastrele naturale. Indiferent dacă este sub forma unei polițe PAD sau facultative. El a argumentat că românii nu își asigură casele prin sistemul de asigurări obligatorii din cauza irelevanței lor. Berea a evidențiat faptul că „cutremurele, alunecările de teren și inundațiile, deși grave, nu sunt printre cele mai frecvente dezastre pentru cetățeni”.

„Oamenii au senzaţia că dau banii degeaba la PAD dacă mai au şi o asigurare facultativă care acoperă tot din PAD plus mult mai multe alte cazuri de dezastre naturale sau accidente. România este printre puţinele ţări din UE care au un sistem de asigurare obligatorie a locuinţelor, majoritatea covârşitoare a ţărilor membre instituind scheme voluntare”, susţine senatorul Cristi Berea, citat în comunicat.

Doar 20 la sută dinrre locuințele din România sunt asigurate

Conform USR, doar 20% dintre locuințele din România sunt în prezent asigurate împotriva unor dezastre, atât naturale, cât și accidentale. Asta reprezintă unul dintre cele mai scăzute procente din Uniunea Europeană. De exemplu, doar 10% dintre locuințe sunt asigurate împotriva inundațiilor. Deși acestea sunt printre cele mai frecvente dezastre naturale.

Studiile indică faptul că, în mediul urban, riscul unor dezastre naturale este extrem de mic, motiv pentru care cetățenii preferă asigurări care acoperă situații mult mai frecvente, cum ar fi inundațiile produse accidental, incendiile, distrugerea de bunuri mobile sau echipamente electronice etc. Aceste situații sunt în prezent acoperite de asigurările facultative, însă nu sunt incluse în polițele PAD. Multe dintre polițele facultative includ acoperirea pentru cutremure și alte dezastre naturale, care sunt și ele acoperite de polițele PAD.

Inițiativa legislativă a USR își propune să eficientizeze sistemul de asigurare a locuințelor și să prevină dubla plată pentru aceeași acoperire a riscului pentru cei care doresc să se asigure, subliniază sursa citată.