Răsturnare de situație privind a patra doză de vaccin. Cine ar trebui să o facă de fapt

Sursă: Dreamstime

Odată cu apariția variantei Omicron s-a vorbit de necesitatea unei a patra doze de vaccin. Unele state deja au început deja să o ofere anumitor persoane. Iată însă ce susțin experții.

Deși anumite dovezi susțin administrarea celei de-a patra doze de vaccin persoanelor cu sistem imunitar slăbit, nu este clar dacă a patra doză ar avea sens pentru persoanele sănătoase.

Potrivit USA Today, a treia doză de vaccin Pfizer sau Moderna a fost extrem de eficientă în prevenirea formelor severe provocate de varianta Omicron, care reprezintă practic toate infecțiile cu COVID-19 din SUA.

Oamenii se întreabă acum însă dacă au nevoie de o doză suplimentară și când ar trebui să o facă.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a autorizat o a patra doză la cel puțin cinci luni, pentru persoanele imunocompromise, cum ar fi cei cu transplant, pacienții cu cancer care primesc anumite tratamente și persoanele care iau anumite medicamente.

CDC nu a spus dacă sau când ar putea lua în considerare să permită oamenilor sănătoși să primească o a patra doză. Nici FDA nu a luat în considerare autorizarea acesteia.

”Virușii respiratori nu pot fi eliminați prin vaccinuri”

Dr. Paul Offit, expert în vaccinuri la Spitalul de Copii din Philadelphia, susține de multă vreme că două doze sunt suficiente pentru a proteja împotriva formelor severe ale bolii și a deceselor la persoanele cu un sistem imunitar sănătos.

El a explicat că nu este împotriva unei a treia doze la oamenii sănătoși, deoarece datele arată că oferă o protecție mai bună împotriva noii variante, mult mai transmisibile.

”Spre deosebire de o boală precum rujeola, virușii respiratori nu pot fi eliminați prin vaccinuri”, a spus expertul, dar tot ceea ce se poate face este să de reducă riscul unor forme severe ale bolii.

Cea mai bună abordare ar fi vaccinarea mai multor oameni

În opinia sa, pentru a limita formele severe ale bolii, cea mai bună abordare ar fi vaccinarea mai multor oameni, fără să se mai pună problema administrării a patru sau mai multe doze persoanelor care sunt în mare măsură protejate. „Ne concentrăm pe grupul greșit”, a spus Offit. „Dacă vrem cu adevărat să avem un impact asupra acestei pandemii, vaccinați-i pe cei nevaccinați!”, susține acesta.

Israelul, singura țară care a început să ofere a patra doză

Israelul este deocamdată singura țară care a început să ofere a patra doză lucrătorilor din domeniul sănătății și persoanelor de peste 60 de ani pentru a oferi protecție suplimentară cel puțin pentru o perioadă de timp. Asta deși un studiu timpuriu a arătat că a a patra doză ar putea să nu crească suficient nivelurile de anticorpi, notează USA Today.

Datele sunt destul de ”slăbuțe”

Datele privind o a patra doză pentru persoanele sănătoase rămân destul de slăbuțe, a declarat recent și epidemiologul britanic Jonathan Sterne pentru The Lancet Respiratory Medicine.

„A patra doză trebuie făcută cu mare precauție; avem foarte puține dovezi ale efectului său, fie din studiile funcției imune, fie din studiile observaționale ale evenimentelor clinice”, a spus Sterne, profesor de statistică medicală și epidemiologie la Universitatea din Bristol.

Cine beneficiază cel mai mult de dozele booster

Persoanele cu sistemul imunitar compromis par să beneficieze cel mai mult de dozele suplimentare de vaccin, fie că sunt a treia sau a patra. „Unul dintre lucrurile pe care le-am învățat este că există un oarecare adevăr în vechea zicală „dacă la început nu reușiți, încercați până reușiți”, spune Dorry Segev, profesor și epidemiolog la Johns Hopkins. El a descoperit că la majoritatea oamenilor imunocompromiși pe care i-a studiat, fiecare doză suplimentară a crescut probabilitatea ca aceștia să obțină un răspuns protector.