Un proces la CJUE nu va anula votul Austriei privind aderarea României în Spațiul Schengen

Europarlamentarul Corina Crețu a dezvăluit miercuri, 14 decembrie 2022, că un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) ar fi doar simbolic și nu va anula votul Austriei împotriva aderării României în Spațiul Schengen.

Potrivit spuselor sale, „victoria maximă pentru România” ar fi să se organizeze o ședință extraordinară a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne (JAI) până la finalul anului, însă „nu are niciun sens să se întrunească (Consiliul JAI, într-o ședință extraordinară – n.r.) dacă poziția Austriei nu se schimbă”. De aceea, ea crede că varianta diplomatică, care presupune reluarea discuțiilor cu Guvernul de la Viena, este obțiunea preferabilă.

„Votul de intrare a României în Schengen este doar în Consiliul de Afaceri Externe, deci nici măcar mâine (joi – n..r) în Consiliul European, când președintele (Klaus Iohannis – n.r.) a anunțat că va discuta problema Schengen, acest lucru arată că România a solicitat să se introducă pe ordinea de zi acest subiect, dar este o presiune în plus, iar până nu se va întruni din nou Consiliul JAI, victoria maximă pentru România ar fi să se întrunească până la sfârșitul anului într-o ședință extraordinară”, a declarat, vineri, Corina Crețu.

România nu va ataca decizia din Consiliul JAI la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

În ceea ce privește atacul deciziei din Consiliul JAI la Curtea de Justiție a UE, Corina Crețu susține ferm că această variantă ar trebui să fie un ultim pas pentru că un proces durează ani de zile.

„Practic durează doi, trei ani procesul, nu poate dura mai puțin. Comisia a atacat inclusiv pe seama reciprocității vizelor pentru America în 2021 și nici nu a înaintat acest dosar. Deci durează foarte mult. Eu cred că cel mai important este să convingem Austria. Este clar că și cancelarul și-a făcut calculele greșit, el este atacat în propriul partid și de presa austriacă (…)

Și colegii noștri se simt rușinați pentru că ei își dau seama că nu România și nu Bulgaria, adică mai degrabă cei 75.000 de migranți ilegali vin din Serbia și Croația, iar Croația a primit undă verde fără nicio problemă pentru a intra în Schengen. Din acest punct de vedere este o mare nedreptate care se întâmplă României. (…) Această convingere a Austriei ar fi cea mai importantă. Un proces este simbolic pentru că ni s-a făcut o nedreptate, dar nu poate fi soluționat, adică să anuleze votul Austriei fără o reuniune extraordinară”, a explicat ea, relatează Aleph News.

Declarația sa vine în contextual în care, miercuri, Klaus Iohannis a anunțat că Guvernul de la București nu va ataca decizia din Consiliul JAI la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

„La cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu totul felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a precizat președintele României.