Răsturnare de situație privind deciziile esențiale pentru România! Viețile românilor, decise pe WhatsApp

WhatsApp

Sursă: Dreamstime

Răsturnare de situaţie! Este informaţie care-i va lăsa pe milioane de români cu gura căscată. Iată cum se iau unele din cele mai importante decizii privind pandemia în ţara noastră.

Detalii halucinante privind gestionarea crizei pandemice în România!

Membrii CNSU nu s-au mai văzut de nouă luni!

CNSU (Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă) este organismul care propune toate măsurile restrictive menite să ajute lupta împotriva noului coronavirus, precum prelungirea stării de alertă cu câteva 30 de zile în România.

În mod surprinzător însă, în ultimele nouă luni de zile nu a mai existat nicio şedinţă a CNSU. Toate propunerile au fost votat de către membrii săi pe un grup de WhatsApp.

Acest lucru a fost comentat chiar de către Raluca Turcan, fost vicepremier şi ministru al Muncii, dar şi de Ciprian Teleman, fostul ministru al Digitalizării, scrie antena3.ro.

Raluca Turcan recunoaşte că marile decizii pentru România se iau pe WhatsApp

Iată discuţia dintre reporterul Antena 3 şi Raluca Turcan:

– Fizic?

– Nu fizic. Avem o reţea pe WhatsApp.

– Aţi fost vreodată fizic la vreo şedinţă?

– Când am fost vicepremier, da. Eu pot să vă vorbesc pe procedură. Aprecierile că vă restrâng drepturile şi libertăţile sunt ale dumneavoastră. Toate aceste decizii sunt pregătite. Documentele sunt trimise înainte, le citim şi apoi ne pronunţăm pe ele. Dacă avem obiecţii, se operează acele corecturi şi se votează varianta finală. Deci sunt foarte bine pregătite.

– Am înţeles.

– Atât doresc să comentez pe acest subiect.

Fostul ministru al Digitalizării nu a putut explica de ce nu se făceau măcar videoconferinţe

Şi fostul ministru al Digitalizării, Ciprian Teleman, a comentat pe marginea acestui subiect. El a recunoscut că aceste „şedinţe” pe WhatsApp au avut loc foarte des, iar la final avea loc un fel de vot electronic, în care membrii din acel grup al CNSU îşi exprimau votul de „Pentru”, „Împotrivă” sau „Abţinere”, nu înainte de a-şi spune părerea despre acele decizii şi ce eventuale amendamente ar avea.

– La câte şedinţe ale acestui comitet aţi participat?

– Cred că la două. Cele care se organizau la MAI.

– Aţi fost fizic acolo?

– Da.

– Şi la celelalte?

– Şedinţe?

– Da.

– De regulă, deciziile în CNSU se luau prin vot, vot electronic.

– Adică cum electronic?

– Adică vot electronic. Adică vedeam documentele în format electronic, fiecare îşi spunea părerea despre ele, dacă avea amendamente sau nu şi erau de acord, adică „Pentru”, „Împotrivă” şi „Abţinere”.

– Şi le primeaţi pe e-mail sau cum?

– În format electronic pe un grup de discuţii pe care erau toţi membrii CNSU.

– Pe WhatsApp?

– Da.

– Vă aduceţi aminte în mandatul dumneavoastră câte astfel de şedinţe pe WhatsApp au fost?

– De fiecare dată când erau modificări ale regulamentelor sau normelor privind gestionarea crizei. Foarte des.

– Dumneavoastră fiind ministru la Cercetare şi Digitalizare nu le-aţi putut sugera colegilor să vă şi vedeţi? Cum fac copiii noştri. Se fac ore pe Zoom, pe Clasroom, pe Meet…

– Da. Dacă ar fi fost nevoie, probabil că aveam posibilitatea întâlnirilor fizice, aşa cum a fost cazul în câteva privinţe. Dar atâta vreme cât o mare parte din norme erau aceleaşi de la o lună la alta, lista ţărilor, care ţinea de nişte parametri statistici, eu nu cred că era nevoie fizic.

– Şedinţele CNSU erau o proiecţie a deciziilor pe care le lua Guvernul.

– Cine le încărca?

– Domnul secretar de stat Arafat.