EMA nu susține administrarea mai multor doze booster de vaccin anti-COVID într-o perioadă scurtă de timp

Totodată, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a subliniat, împreună cu alte agenții, că „este tot mai evidentă necesitatea” administrării dozelor booster pentru a extinde protecţia vaccinurilor anti-COVID, conform informațiilor transmise de efe.com

Aceste idei fac parte dintr-un raport publicat vineri asupra concluziilor unei întâlniri desfăşurate săptămâna trecută între agenţiile de reglementare a medicamentelor în diferite regiuni, coprezidată de EMA şi de Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente a SUA (FDA).

În acest document, agenţiile au făcut apel la „dezvoltarea unei strategii pe termen lung” privind tipurile de vaccin necesare pentru a gestiona pe viitor infecţia COVID-19.

„Analizând posibilele focalizări ale vaccinării împotriva Omicron şi altor variante ale virusului, participanţii la întâlnire au convenit că, administrarea unor doze multiple booster în intervale scurte de timp, nu este o focalizare sustenabilă pe termen lung”, este scris în comunicat.

Urmările variantei Omicron

Varianta Omicron a coronavirusului a fost descoperită pe 24 noiembrie în Africa de Sud, iar în mai puțin de o lună a ajuns dominantă în mai bine de 75 de țări la nivel mondial. Europa este unul dintre cele mai afectate continente.

După ce timp de mai multe săptămâni situația din România s-a îmbunătățit, cu unele zone aflate în categoria portocalie sau chiar verde, acum toată țara se află în categoria roșie, arată To Vima.

Harta Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) din această săptămână înregistrează o deteriorare a situației epidemiologice legate de COVID-19 în marea majoritate a regiunilor Uniunii Europene și Spațiului Economic European (SEE).

După ce timp de mai multe săptămâni situația din România s-a îmbunătățit, cu unele zone aflate în categoria portocalie sau chiar verde, acum toată țara se află în categoria roșie.

Pe harta ECDC, care „fotografiază” situația epidemiologică din Europa, aproape întregul continent este scufundat în „roșu” pe baza indicatorului compus, care include date despre cazurile de coronavirus, pozitivitate și ritmul de testare.