Războiul din Ucraina va continua chiar și după moartea lui Vladimir Putin

Oleksii Arestovici, consilierul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, este ferm convins că războiul declanșat de Rusia va continua și după dispariția lui Vladimir Putin, precizând că situația de pe câmpul de luptă s-ar putea înrăutăți.

„Oamenii noştri cred că moartea lui Putin este sfârșitul tuturor. În niciun caz, absolut deloc! Va fi mai rău atunci decât cu Putin”, a declarat Oleksii Arestovici în cadrul unui interviu acordat unei importante jurnaliste din Rusia, Iulia Latynina, declarată agent străin după începerea războiului din Ucraina.

„Ucraina caută să-şi menţină speranța și optimismul. Ucrainenii trebuie să-și creeze un viitor postbelic inspirațional, să reconstruiască acest viitor şi să se pregătească pentru a doua etapă a războiului, care e practic inevitabilă”, a adăugat Oleksii Arestovici, potrivit interviului postat pe canalul de Youtube Latynina TV.

Vă amintim că scenariul privind decesul lui Vladimir Putin sau îndepărtarea sa de la conducerea Rusiei a fost dezbătut în spațiul public de la începutul războiului din Ucraina, atât de intelectualii ruși și de politicienii ucraineni, cât și de analiștii politici din Occident.

Ucraina crede că econimia Rusiei va fi afectată grav din cauza deciziei luate de Vladimir Putin

În cadrul acelui interviu, Oleksii Arestovici a vorbit și despre greutățile cu care se va confrunta economia Rusiei din cauza noului decret semnat de către Vladimir Putin, potrivit căruia  Rusia nu va mai vinde petrol ţărilor care au plafonat preţul petrolului rusesc. Decizia va fi implementată de la 1 februarie 2023.

Decretul respectiv interzice și exportul de produse petroliere, dar în cazul lor Guvernul de la Moscova va stabili data intrării în vigoare a măsurii, ce ar putea fi ulterioară datei de 1 februarie, conform informațiilor transmise de agenția de presă Reuters. Decretul semnat de Vladimir Putin arată că interdicţia este valabilă până pe data de 1 iulie 2023 şi va conţine o clauză care îi permite preşedintelui rus să decidă derogări în cazuri speciale.

Această interdicție a venit la scurt timp după ce statele din Grupul Celor 7, UE şi Australia au decis în mod coordonat plafonarea preţului petrolului pe care Rusia îl livrează statelor terţe la 60 de dolari americani barilul. Măsura se aplică începând de pe data de 5 decembrie prin impunerea ei companiilor ce furnizează servicii de transport maritim sau de asigurări pentru livrarea acestui petrol.

Această măsură, ce are ca obiectiv să reducă veniturile Rusiei în contextul războiului purtat contra Ucrainei, este complementară embargoului european asupra petrolului rusesc importat pe cale maritimă şi intrat în vigoare la 1 decembrie.