Marcel Ciolacu: „Eu nu pot fi de acord să se mărească la toată lumea cu 15%”

Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat joi, 17 noiembrie 2022, că nu este de acord ca toți pensionarii să beneficieze de majorarea de 15% a punctului de pensie, explicând că trebuie să fie oprite anumite sume pentru categoriile defavorizate „pentru că așa e creștinește” și „așa se face în orice economie”.

„Haideți să lămurim foarte clar. Împreună cu ministrul de Finanțe și cu prim-ministrul, și aseară am avut o discuție cu domnul premier, cum este și normal, destul de lungă, pe construcția bugetului pe anul viitor.

Avem o anvelopă pentru o mărire cu 15%. Eu nu pot fi de acord să se mărească la toată lumea cu 15% (punctul de pensie). Se va mări categoric la toată lumea la fel cu același punct de pensie, nu știu dacă va fi 6%, dacă va fi 12%, dar este cert că trebuie să oprim anumite sume pentru categoriile defavorizate pentru că așa e nu numai creștinește, așa se face în orice economie, asta așteaptă oamenii de la o intervenție a statului.

Mai mult ca sigur, săptămâna viitoare, împreună cu premierul și cu domnul Kelemen Hunor, vom veni și vom anunța cu exactitate cum se va face. Sunt scenarii de lucru. Mă bucur că și PNL are scenarii de lucru. Și noi avem scenariile noastre de lucru. Ne așezăm la masă și vom lua decizia”, a explicat, joi, Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la Drobeta Turnu Severin.

PSD susține că majorarea diferențiată a pensiilor este constituțională și morală

Tot joi, Partidul Social Democrat (PSD) a emis un comunicat de presă în care a explicat de ce nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea veniturilor pensionarilor, majorarea diferențiată a pensiilor fiind constituțională și morală.

Creșterea diferențiată a pensiilor, propusă de PSD, nu este neconstituțională deoarece nu presupune creșteri diferențiate a punctului de pensie. Comunicatul de presă emis joi vine la trei zile distanță după ce Nicolae Ciucă a spus că mărirea eșalonată a punctului de pensie este neconstituțională.

„Distribuirea acestor bani suplimentari trebuie să se facă diferențiat, astfel încât cei cu venituri mici să beneficieze de creșteri mai mari, întrucât aceștia sunt afectați mai puternic de creșterea prețurilor. PSD este de acord cu o creștere de până la 15% a sumelor alocate în total, în 2023, pentru pensionari.

Nu trebuie confundată creșterea punctului de pensie cu creșterea diferențiată a veniturilor pensionarilor. Creșterea diferențiată a veniturilor se realizează prin măsuri de sprijin acordate doar pensionarilor cu venituri mici, în plus față de majorarea punctului de pensie cu un procent egal pentru toți pensionarii. În actualul context economic, o majorare nediferențiată a veniturilor pensionarilor ar fi profund inechitabilă. PSD nu poate fi de acord ca la o pensie specială de 18.000 de lei să se acorde o sumă suplimentară de 2.700 de lei, adică de 10 ori mai mare decât la o pensie medie de 1.800 de lei, unde creșterea ar fi de doar 270 de lei.

Decidenții trebuie să țină cont că inflația se resimte mai puternic la pensionarii cu venituri mici, în cazul cărora alimentele și medicamentele au o pondere mai mare în totalul cheltuielilor. Așadar, în perioadele de criză economică, pe lângă principiul contributivității, conform căruia fiecare primește după cum a contribuit, trebuie să ținem cont și de principiul solidarității, care prevede ca cei vulnerabili să fie sprijiniți mai mult”, scrie în acel comunicat de presă.