Răsturnare de situaţie privind Schengen! Anunţul venit de la graniţa cu România: Suntem de vină

Sursa: Dreamstime

Dosarul Schengen s-ar putea schimba complet în 2023, an în care Suedia deţine preşedinţia Uniunii Europene în primele şase luni. Anunţul teribil a venit direct de la Sofia. Ce se va întâmplă cu România şi cu Bulgaria?

Prea mult timp, cele două narațiuni despre Bulgaria continuă să nu se întâlnească, ceea ce este periculos pentru fiecare țară, a declarat europarlamentarul bulgar Ilhan Kiuciuk pentru BNR (Radioul Național Bulgar).

El întâmpină anul 2023 cu optimism. Potrivit acestuia, ar trebui să învățăm lecțiile anului trecut și să intrăm în 2023 cu o nouă speranță, un nou entuziasm și noi ambiții politice pentru Bulgaria.

„Mi-aș dori ca anul acesta să fie puțin mai calm la nivel național, astfel încât țara să își poată apăra cu succes prioritățile de politică externă. O națiune divizată, care conduce o politică externă divizată, cu semnale diferite venite din partea elitei politice, nu este capabilă să stea serios pe scena internaţională.

Are nevoie de pace şi linişte. Această opoziţie politică şi crearea unor linii de demarcaţie suplimentare în societatea bulgară nu pot continua”, a comentat el într-un interviu pentru emisiunea „În faţa tuturor”, scriu jurnaliştii de la Trud.bg.

Bulgaria şi România ar putea fi decuplate în vederea aderării la Schengen

Potrivit europarlamentarului, există pericolul că Bulgaria să fie despărțită de România în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen și să rămână din nou în afară: „Cu o astfel de diviziune, vom rămâne în cea mai neînsemnată periferie a UE. Noi suntem de vină pentru acest lucru.

Politicienii au fost supuși unei încercări uriașe – dacă ne putem uni forțele, să depășim luptele noastre politice interne și să căutăm un consens, pentru ca ţara noastră să meargă în direcţia unei mai mari integrări în cadrul Uniunii Europene”.

Suedia, care preia președinția UE, este mai sceptică față de Bulgaria, a subliniat Kiuciuk. Potrivit acestuia, Bulgaria ar trebui să caute dialogul cu aceste țări și să restabilească încrederea.

„Dacă toată lumea continuă să-și impună agenda prin instrumentul dreptului de veto, UE nu va continua să existe și să funcționeze în același mod – va fi o Uniune fragmentată în care fiecare își va impune dictatele prin instrumentul politic al dreptului de veto”, a subliniat el.

Pericolul din zona euro

„Mama tuturor crizelor nu se află în indicatorii economici, pentru că în acest sens ne situăm la mijlocul clasamentului, mama tuturor crizelor este cea politică. Până să desfacem acest nod politic, noi ne transformăm într-o țară stigmatizată.

Prețul nu este plătit de elita politică, ci este plătit de cetățenii bulgari”, a subliniat Ilhan Kiuciuk. El este ferm că un consens național duce la succese în politica externă.

Relaţia Bulgariei cu vecinii din Macedonia de Nord

Relațiile Bulgariei cu Macedonia de Nord sunt atât bune, cât și rele, a subliniat europarlamentarul.

„Această problemă este europeană. Drumul este dificil și va lua timp”, a subliniat el și a adăugat: „Marele obiectiv este ca cele două popoare să se înțeleagă mai bine – nu există o cale ușoară și rapidă”.

Potrivit spuselor sale, trebuie să arătăm că cele două popoare merg împreună pe drumul către UE:

„Vreau să se dea o șansă procesului. Vreau să ne înțelegem mai bine. Bulgaria nu este interesată de frontiere artificiale, granițele trebuie îndepărtate și UE oferă cea mai bună perspectivă pentru asta”, a mai precizat Ilhan Kiuciuk.