Vestea momentului privind aderarea la Schengen! Ministrul austriac pentru Afaceri Europene a oferit un interviu pentru presa austriacă în care vorbește despre aderarea la Spațiul Schengen a României și Bulgariei.
Vestea momentului privind aderarea la Schengen! Anunțul venit direct de la Viena: Dorim să discutăm în continuare
Ministrul austriac pentru Afaceri Europene a oferit un interviu pentru presa austriacă, în care a precizat că aprobarea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen depinde de reforma politicii de migrație a Uniunii Europene.
„Extinderea Schengen este ceva despre care, bineînțeles, dorim să discutăm în continuare în coordonare cu partenerii noștri din Bulgaria și România, astfel încât să o putem readuce pe ordinea de zi după ce se vor face pașii corespunzători în politica de migrație și azil”, a declarat Karoline Edtstadler.
Migrația ar putea rămâne pe primul loc
Potrivit interviului, ministrul austriac pentru Afaceri Europene a precizat că, din ianuarie, Suedia va fi cea care va prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene, subliniind că această țară are experiență cu migrația, motiv pentru care acest subiect va rămâne în continuare pe ordinea de zi.
”(…) care a fost încercată și care are experiență în același timp în ceea ce privește migrația. Aici mă aștept ca și acest subiect să rămână pe primul loc pe ordinea de zi”, a mai spus Karoline Edtstadler.
Este nevoie de un plan
Nu în ultimul rând, oficialul austriac a mai spus că decizia extinderii Spațiului Schengen nu va fi amânată până când întregul pachet privind azilul va fi aprobat la nivelul Uniunii Europene.
„Dar trebuie să faci acești pași, pas cu pas, și să stabilești un plan. Apoi putem vorbi foarte bine despre extinderea Schengen pentru a include Bulgaria și România”, a spus Edtstadler.
„Este nevoie de oportunitatea de a solicita azil în țări terțe sigure. În plus, sunt necesare proiecte-pilot pentru gestionarea rapidă a procedurilor de azil la frontierele externe ale UE – și, desigur, sprijin financiar pentru țările care sunt situate geografic la frontiera externă”, a mai declarat ministrul austriac.
Ministrul Edtstadler face presiuni pentru înregistrarea migranților în Ungaria
Ministrul pentru Europa, Karoline Edtstadler, insistă ca migranții care ajung în Austria prin Ungaria să fie înregistrați și de Ungaria. „Nu am făcut niciodată un secret din faptul că toate statele trebuie să respecte legislația UE aplicabilă, inclusiv Ungaria”, a declarat Edtstadler într-un interviu acordat APA, potrivit Kurier.
Potrivit ORF, ea a declarat că oamenii vin la noi „din Ungaria pe diferite rute, unii și prin România și Bulgaria, și nu sunt încă înregistrați, deși au călătorit prin una sau poate chiar mai multe țări Schengen”. „Aici ne angajăm să ne asigurăm că fiecare stat respectă această lege europeană și că se fac înregistrări”.
„Când vine vorba de politica de migrație și azil, există un singur răspuns. Acesta poate fi doar unul bazat pe solidaritate, împreună. Nu las pe nimeni să se sustragă de la datoria de a respecta legile în vigoare”, a declarat Edtstadler despre obligația de înregistrare. Acest apel a fost lansat cu siguranță către Ungaria. „Pe de altă parte, bineînțeles, trebuie să vedeți și faptul că acum implementăm acțiuni comune cu ungurii, unde, de exemplu, patrulele mixte de pe teritoriul ungar îi opresc pe cei care nu sunt încă înregistrați. Și presupun că și aici totul este UE – este procesat conform legii.” Ea a mai declarat, potrivit Vienna.at.
Din cauza creșterii migrației neregulamentare, Austria s-a opus cu veto aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen fără frontiere. Guvernul federal a argumentat că anul acesta au existat peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră în Austria, dintre care 75.000 nu au fost înregistrate, potrivit ORF, citat de Vindobona.