Răsturnare de situație privind tensiunile militare din Europa, asta după ce Rusia a dat marea veste. Astfel, Rusia a anunțat că îşi va retrage forţele armate din Republica Belarus, însă asta doar după ce se vor încheia manevrele militare comune de acolo.
Un anunț important a fost făcut marţi de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care arată că Rusia dă semne de detensionare a situației, informează dpa şi AFP, citate de Agerpres.
„Pentru cei care urmăresc acest lucru îndeaproape, nimeni nu a spus vreodată că trupele ruse vor rămâne pe teritoriul belarus. Este vorba de nişte manevre comune şi, evident, aceasta presupune că trupele se vor întoarce la bazele lor la sfârşitul acestor exerciţii”, a declarat Peskov.
Rusia a trimis trupe importante în Belarus
Rusia a mobilizat în Belarus trupe şi echipamente pentru exerciţii comune, amplificând temerile privind o posibilă invazie în Ucraina, un scenariu negat de Moscova.
Prima etapă a acestor exerciţii comune s-a desfăşurat până pe 9 februarie. În acest scop, Rusia a transferat în Belarus avioane de luptă multirol Su-35, două divizii de sisteme S-40 şi o divizie de Panţîri-S – sistem combinat de rachete sol-aer cu rază scurtă şi medie de acţiune.
Acțiunile militare vor mai ține până în 20 februarie
Faza activă a exerciţiilor este preconizată din 10 până în 20 februarie. Nu se ştie exact numărul efectivelor şi echipamentelor relocate de Rusia în Belarus în vederea acestor exerciţii, care survin pe fondul tensiunilor dintre Moscova şi Occident legate de Ucraina.
Marţi, Ministerul rus al Apărării a anunţat că două bombardiere T-33M cu rază lungă de acţiune au desfăşurat misiuni de patrulare în spaţiul aerian al Republicii Belarus, fiind însoţite pe anumite porţiuni ale zborului de avioane de luptă Su-35 şi Su-30, potrivit Interfax.
Îngrijorări privind un atac asupra Ucrainei
Rusia a stârnit îngrijorări privind un posibil atac asupra Ucrainei, după ce a comasat timp de mai multe săptămâni zeci de mii de militari şi un număr important de echipamente în apropiere de frontiera ucraineană. Moscova neagă orice intenţie privind o ofensivă în ţara vecină şi acuză dimpotrivă Ucraina şi NATO de tensionarea situaţiei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat joia trecută, la Bruxelles, că desfăşurarea de trupe ruseşti în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, este „cea mai mare” efectuată de Moscova de la Războiul Rece, evocând până la 30.000 de militari.