Ţările care au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca ar putea să fi fost victimele unei panici induse de mass-media, care ar putea fi rezultatul unei dezinformări, a declarat un oficial guvernamental polonez responsabil pentru campania de vaccinare în ţara sa, Michal Dworczyk, citat de dpa, conform Agerpres.
„Este posibil să avem de-a face aici cu o campanie de dezinformare planificată şi cu o luptă brutală între companiile industriei farmaceutice”, a declarat marţi agenţiei de presă PAP Michal Dworczyk.
„Merită amintit că în afară de companiile înregistrate în UE, Marea Britanie şi SUA, există alte companii care se străduiesc ca vaccinurile lor să fie utilizate”, a spus oficialul citat.
Rezultatele unei evaluări vor fi discutate joi în comitetul pentru siguranță al EMA
Până în acest moment, nici Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi nici instituţiile poloneze responsabile cu siguranţa medicamentelor nu au făcut vreo recomandare privind suspendarea utilizării vaccinului britanico-suedez, a remarcat Michal Dworczyk. Polonia continuă vaccinările cu serul AstraZeneca, a spus el.
De asemenea, EMA rămâne ”ferm convinsă” că beneficiile vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca depăşesc riscurile, după cum a declarat marți directoarea executivă acestei instituţii, Emer Cooke. Aceasta a punctat că posibilele efecte secundare semnalate nu au o legătură dovedită.
Dworczyk a afirmat de asemenea că este „încrezător că multe dintre aceste ţări vor reveni în curând” la utilizarea AstraZeneca pentru vaccinări, ceea ce ar constitui o dovadă că Polonia a făcut alegerea corectă „raţionând mai degrabă decât folosind instinctul de turmă”.
Circa 15 state europene, printre care Germania, Franţa şi Italia, au suspendat ca măsură de precauţie administrarea vaccinului AstraZeneca, în urma semnalării unor probleme sanguine la persoane inoculate cu acest ser, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge (tromboze), dar fără vreo legătură dovedită cu vaccinul.