Adevărul despre veto-ul Austriei împotriva României! Serviciul Român de Informații (SRI) a făcut anunțul serii. Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Totul are legătură cu Rusia.
SRI a emis un raport neobișnuit înainte de votul Austriei
Serviciul Român de Informații (SRI) a raportat acțiuni de influențare a deciziei statului în puncte-cheie din energie înainte de votul Austriei privind aderarea României la Spațiul Schengen. O informație importantă a trecut prin Comisia Parlamentară de Control al SRI complet neobservată.
„În domeniul securității energetice, Comisia a fost informată despre acțiuni specifice influențării deciziei statale, de către entități externe ostile”, scrie în acel raport.
Pe scurt, chiar în ziua în care Austria își exercita veto-ul împotriva aderării României în Spațiul Schengen, Comisia Parlamentară de Control a SRI se deplasa la Sibiu la sediul central al Direcției Regionale de Informații a SRI pentru zona Transilvania Sud, zonă în care se circumscriu și două dintre cele mai importante companii pentru energia românească: Romgaz, producătorul național pentru gaze naturale, asociat și cu OMV Petrom pentru exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră din perimetrul Neptun Deep, și Transgaz, singurul operator național de transport de gaze.
„Atacuri cibernetice, încercări de exfiltrare a unor informații economice sensibile, acțiuni specifice influențării deciziei statale de către entități externe ostile”, a anunțat atunci SRI-ul, relatează Antena 3 CNN.
SRI-ul a spus atunci că totul a avut legătură cu Rusia, fără a oferi însă detalii suplimentare. În prezent, majoritatea oamenilor se întreabă dacă aceste acțiuni au fost o simplă coincidență, în condițiile în care ar fi fost făcute presiuni până la nivel de președinte și premier pentru ca tot gazul extras din Marea Neagră să ajungă în Austria prin subsidiara OMV pentru produse petrochimice, Borealis.
Mizele ascunse ale Spațiului Schengen, explicate de fostul șef SIE – Silviu Predoiu
Explicațiile referitoare la eșecul României de a intra în Spațiul Schengen, oferite de către oficialii români, nu au convins pe nimeni, iar românii insistă să afle exact ce s-a negociat, cine nu ne-a vrut de fapt, de ce n-am intrat și ce trebuie să facem ca să intrăm în zona de liberă circulație din Europa. O astfel de analiză a fost realizată cu ajutorul fostului șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), Silviu Predoiu, în cadrul podcastului „România lui Cristache”, postat joi, 15 decembrie 2022, pe canalul de Youtube EVZ Capital.
„Subiectul Schengen nu apare pe ordinea de zi a Consiliului European. A trecut o săptămână de când am fost refuzati în Schengen, timp în care Iohannis n-a făcut o ședință pe subiect, a ieșit și i-a certat doar pe politicieni că au îndemnat la boicot”, a spus, joi, Ionuț Cristache.
Silviu Predoiu susține ferm că oficialii români care se ocupă de politica externă sunt responsabili pentru că România nu a fost admisă în Spațiul Schengen, iar boicotul asupra firmelor austriece este o fentă creată de ei pentru că „în absența atacului asupra Austriei singurul vinovat sunt chiar ei”. Potrivit spuselor sale, Austria nu a votat împotriva România, ci a votat pentru a-și atinge interesele. Guvernul de la Viena și-a atins obiectivul să aducă la nivelul dezbaterii problema migratiei ilegale din Europa.
„Ne dădeau citate celebre, ne aminteau că eșecul este orfan, nu de asta aveam nevoie. Toți se vedeau părinți adoptivi și-au atins acest foc fără evaluare. Când s-au trezit cu surpriza au rămas în offside. Există vinovați pentru că avem desemnați, prin Constituție, demnitari responsabili de politica externă. Mi se pare că toată aceasta fentă cu apelul la boicot, venită de la oficiali, este o fentă pentru că în absența atacului asupra Austriei singurul vinovat sunt chiar ei, de asta au adoptat acest boicot.
De ce nu se duc la banca românească, habar n-au pe ce strada stau ăștia. Ne trimit să boicotăm OMV Petrom. De unde alimentăm, de la ruși, unguri, cazaci? Responsabili sunt politicienii, uitați-vă la ultimele declarații, președintele spune, după discuția cu Mark Rutte (premierul Țărilor de Jos), că susținem noi aderarea Ucrainei în UE, să nu cădeți în greșeala votului Consiliului UE, acesta are o componentă politică puternică.
Domnul (Marcel) Ciolacu ne spune că Austria a promovat politică internă și că la acest nivel este inacceptabil, păstrând proporția el a făcut același lucru, ca Bădălău să fie propus la Curtea de Conturi. Asta este rolul organismelor internaționale să-și promoveze politica statului, politică externă este o extindere a politicii interne. Austria nu au votat împotriva România, au votat pentru interesele lor. Austria și-a atins obiectivul să aducă la nivelul dezbaterii problema migratiei. Asta este rolul, asta a făcut Polonia când a simțit nevoia. Vine domnul (Lucian) Bode și ne spune ”Ce-am făcut eu și ministrul de Interne am păzit frontiera UE timp de 11 ani”, dumneata ai fost numit acolo să ne bagi în Schengen”, a explicat Silviu Predoiu.