Este alertă pe piață mondială după ce Rusia preia controlul total într-un domeniu cheie. Multe țări importante au ajuns să cumpere de la Vladimir Putin un lucru esențial.
Este răsturnare de situație! Rusia preia controlul total și provoacă alertă pe piața mondială. Mai exact, imperiul condus de Vladimir Putin urmează să îşi consolideze poziţia de forţă mondială pe piaţa mondială a grâului, în condiţiile în care în acest sezon ar urma să fie responsabilă pentru o cincime din comerţul mondial, transmite Bloomberg.
Rusia a ajuns, de la o ţară dependentă de importurile de grâu la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale. Motivul îl reprezintă solul fertil care produce recolte mari la preţuri atractive. Peste 100 de ţări, din Egipt şi până în Filipine, cumpără grâu rusesc iar Moscova vrea să îşi extindă lista de cumpărători prin adăugarea de pieţe unde grâul său a fost exclus anterior din cauza prevederilor referitoare la calitatea cerealelor. Algeria, un important cumpărător mondial de grâu, a acceptat ca Rusia să poată să înceapă să exporte grâu pe această piaţă.
„Se poate vedea o creştere uluitoare atât în ceea ce priveşte producţia cât şi exporturile Rusiei”, a declarat James Bolesworth, director la firma britanică de consultanţă CRM AgriCommodities. „Rusia a investit puternic pentru a-şi creşte cota de piaţă şi acesta continuă să crească”, a comentat James Bolesworth, citat de Agerpres.
Lovitura puternică dată de Rusia a venit după ce agenţia de stat care este responsabilă de achiziţiile de grâu în Algeria a anunţat săptămâna trecută că va accepta importuri de grâu din toate ţările, inclusiv din Rusia, începând cu următoarea sa licitaţie. Până acum Rusia a putut livra doar cantităţi mici de grâu în Algeria, al treilea mare cumpărător mondial, care până acum avea cerinţe stricte privind pagubele provocate de insecte.
Rusia şi-a majorat şi exporturile spre ţări precum Turcia, Brazilia, Vietnam şi Tanzania. Graţie celei de-a doua mari recolte înregistrată vreodată, Rusia ar urma să livreze în sezonul actual, care a început la 1 iulie, o cantitate de aproximativ 37,5 milioane tone de grâu, ceea ce îi va permite să redobândească titlul de cel mai mare exportator mondial.