Vineri, 21 ianuarie, Rusia a solicitat garanţii de securitate din partea NATO, obligatorii din punct de vedere juridic. Astfel că Moscova vrea ca blocul militar să-și înceteze extinderea şi să revină la granițele sale din 1997.
Rusia vrea ca NATO să se retragă din România
În contextul în care România și Bulgaria au aderat la NATO după 1997, Ministerul Afacerilor Externe din Rusia a transmis că Moscova vrea ca toate forțele militare străine, plus armamentele grele să fie retrase din aceste state.
Aceste propuneri de securitatea vor fi rediscutate cu Statele Unite ale Americii, vineri, 21 ianuarie, la Geneva, unde Secretarul de Stat american, Antony Blinken se întâlnește cu Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.
Joe Biden refuză ferm retragerea NATO din România
În prezent, Joe Biden a respins retragerea Alianța Atlanticului de Nord din România și Bulgaria. Din potrivă, acesta a informat public că va spori prezența militară în România și Polonia, dacă Rusia va ataca Ucraina.
Întrebat de jurnaliști dacă se gândește la retragerea rotației forțelor militare americane de pe Flancul Estic al NATO, Joe Biden a spus:
„Nu vom face asta. De fapt, ne vom spori prezența militară în Polonia, România și alte țări dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO”, a explicat acesta.
Președintele SUA refuză retragerea forțelor militare americane din fostele țări membre ale Pactului de la Varșovia, care acum sunt în NATO pentru a reducea tensiunile actuale cu Rusia, conform Digi24.
România solicită creșterea prezenței armatei americane pe Flancul Estic
Joi, 20 ianuarie, Klaus Iohannis a scris un mesaj public pe Twitter despre anunțul recent al lui Joe Biden, subliniind că Parteneriatul Strategic România-SUA este puternic.
„Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris acesta pe Twitter.
Miercuri, 19 ianuarie, preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a spus că prezenţa militară americană în Polonia şi România va crește treptat pentru că sunt parte NATO.
„Vom creşte efectiv prezenţa militară în Polonia, în România, (…) pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste ţări. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie în raport cu Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Joe Biden miercuri.