Doctorul Gheorghe Mencinicopschi s-ar fi confruntat cu grave probleme de respirație din luna martie a anului trecut.

Apropiații săi spun că boala s-a agravat în perioada detenției, acesta fiind condamnat în anul 2014 la 8 ani de închisoare în dosarul „Telepatia”. A executat doi ani și o lună, după care starea sa de sănătate s-a înrăutățit. Atunci a fost diagnosticat cu fibroză pulmonară.

Ce este fibroza pulmonară?

Din luna martie a anului 2021, viața lui Gheorghe Mencinicopschi a depins de aparatul de oxigen. Acesta a fost diagnosticat cu fibroză pulmonară, o boală la fel de mortală cum este și cancerul.

Tratamentul care există în prezent nu vindecă boala, ci doar ameliorează simptomele.

Farnaz Marzban, Regional Marketing Manager la Boehringer Ingelheim, spunea, în luna septembrie, într-un interviu pentru DCNews, despre fibroza pulmonară că ”este o afecțiune foarte complexă, iar, pentru a asigura un diagnostic și un tratament corect, trebuie să avem o colaborare între diverse specializări medicale. Medicii specialiști trebuie să se întâlnească și să discute pentru a pune un diagnostic corect și a stabili un tratament personalizat pentru pacient.

Acest tip de abordare nu este încă implementată în toată Uniunea Europeană, inclusiv România. Vedem, în România, o nevoie de a optimiza colaborarea dintre diverși medici specialiști printr-o abordare multidisciplinară, ca să ne asigurăm că pacienții primesc tratamentul la timp. În cazul bolii pulmonare interstițiale, este vital pentru pacient să aibă un tratament corect la timpul potrivit.”

Este încă o boală necunoscută

Marzban a mai spus că din cauză că încă nu se cunosc foarte multe despre această boală, este diagnosticată foarte târziu, când nu se mai poate face aproape nimic.

„(…) Cred că este important să atragem atenția că fibroza pulmonară este încă o boală foarte puțin cunoscută. Toți am auzit de cancer, de cancer de plămâni, dar fibroza pulmonară este mai puțin cunoscută decât cancerul, deși este la fel de mortală.

Așa cum spuneam mai devreme, din nefericire, nu avem un leac pentru această afecțiune, de aceea este important ca pacientul să primească un diagnostic cât mai devreme și să înceapă tratamentul cât mai din timp.

Imediat ce primesc diagnosticul, ei trebuie să înceapă tratamentul, altfel boala va progresa și calitatea vieții va scădea”, a spus acesta.