Școlile s-ar putea să nu se deschidă în data de 8 februarie. Medicul Andreea Moldovan, numită săptămâna trecută secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că încă sunt în evaluare planurile de revenire a elevilor în școli și decizia nu este una oficială. Mai mult cu cât în România a fost detectată tulpina de coronavirus din Marea Britanie, care este mai contagioasă și care îi afectează mai mult pe copii decât primul virus SARS-CoV2. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea zilele trecute că o decizie va fi luată până la sfârșitul lunii ianuarie.
Școlile nu s-ar redeschide la început de februarie
„Personal am un dubiu vizavi de data de 8 februarie. Decizia se va lua în funcție de evoluția epidemiologică din următoarele două săptămâni, dar trendul e ușor crescător. Rămâne de văzut ce va fi. Peste o săptămână vom ști impactul Crăciunului și Anului nou la noi în țară”, a spus Andreea Moldovan.
Ce scenarii ar fi posibile
„Planurile de redeschidere a școlilor sunt în stadiul de evaluare, se discută ce fel de clase se vor deschide, sunt mai multe scenarii posibile, fie de afterschool, creșă, ciclu primar, fie de clase mai mari. Dar nu pot să vă dau un răspuns în acest moment pentru că ceea ce se întâmplă în următoarele două săptămâni va duce la decizia redeschiderii sau menținerii închise a școlilor în data de 8 februarie. Ceea ce suntem conștienți e că situația de școală online nu e de cea mai bună calitate, din acest motiv profesorii au fost incluși în grupa prioritară de vaccinare, tocmai ca să protejăm această categorie, dar vom putea să dăm un răspuns pe problema școlii cam peste o săptămână – 10 zile. Ar fi greșit să spun că eu cred că se vor deschide sau nu. Eu, personal, cred că nu vom putea să le deschidem la acea dată. Mi-aș dori să le deschidem, și eu sunt mamă, dar sinceră să fiu nu cred că s-ar putea deschide în 8 februarie”, a adăugat aceasta, potrivit digi24.ro.
Sorin Cîmpeanu, anunț privind școlile din România
Sorin Cîmpeanu a amintit exemplul altor țări care au avut școlile deschise, dar acum iau în considerare închiderea lor și trecerea la învățământul online.
„Vom vedea. Nu vom exclude niciun scenariu, nici măcar deschiderea în zone cu rata de infectare mai mică, nici măcar deschiderea prioritară pentru cei mici – grădiniță, învățământ primar, unde știm că sunt întegistrate cele mai mari dificultăți la învățarea online, nici prioritatea acordată elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a, care vor susține examenele naționale, nici alte scenarii, nici combinația între aceste scenarii”, a spus ministrul.
„Decizia va fi luată punând la un loc realitățile din educație și realitățile din sănătate. Ne-am angajat să dăm răspunsul până la finele lunii ianuarie, cu cel puțin o săptămână înainte de data planificată pentru deschiderea școlii”, a adăugat el.