Răsturnare de situație spectaculoasă. Grecia, Spania și Portugalia, considerate până nu demult „cenușăresele” economiei din UE, încep să se scuture de hainele vechi, după ani buni de luptă cu o criză brutală și recesiuni profunde.
Cele trei state au devenit cele mai performante din regiune, cu o creștere de două ori mai mare decât media din zona euro și cu mult peste multe dintre vecinele lor.
În Spania și Grecia, creșterea este estimată să depășească 2%
În Spania și Grecia, creșterea este estimată să depășească 2% în acest an, comparativ cu doar 0,8% pentru zona euro. Germania, cea mai mare economie din regiune, abia se târăște, scrie Bloomberg.
Italia rămâne o situație anormală în această poveste. Italia este economie mai mare, acum în urma vecinilor săi din sudul Europei, înregistrând mai puține progrese fiscale.
„Pentru cele patru – Italia, Grecia, Spania, Portugalia – există anumite lucruri care sunt adevărate, cum ar fi un sentiment nou, de stabilitate financiară, și stabilizarea spread-urilor obligațiunilor”, a declarat Valentina Meliciani, profesor de economie aplicată la Universitatea Luiss din Roma. „Dar când vine vorba de creștere economică, există unele diferențe. Italia nu a reușit să-și stabilizeze datoria”, subliniază Melicani.
Dar cicatricile crizei economice rămân, în special pe piața muncii, iar refacerea reputației nu e o misiune ușoară.
Cea mai mare provocare a fost lipsa încrederii
Criza din 2008 a inoculat în gândirea multora teoria conform căreia Europa de Sud este iresponsabilă, leneșă, neproductivă, reușind cu chiu cu vai să se agațe de moneda euro datorită ajutoarelor din partea țărilor mai bogate din nordul Europei.
Această perspectivă a transformat o diviziune geografică într-o schismă profundă între îndoială, suspiciune și antagonism. Dar, la Atena, la Madrid și Lisabona, se lucrează din greu pentru a schimba asta.
Cea mai mare provocare a fost lipsa încrederii altor piețe față de Grecia.
Lucrurile s-au schimbat. Guvernele, întreprinderile și gospodăriile speră ca noul dinamism să nu se fâsâie prea repede.
De asemenea, trebuie să existe siguranța că beneficiile unei creșteri mai puternice ajung în toate colțurile economiei și sporesc standardele de viață. Portugalia și Grecia au un salariu minim mai mic de 1.000 de euro pe lună, arată cifrele Eurostat. Eșecul de a aborda acest lucru ar putea stimula nemulțumirea alegătorilor, care se simte deja în multe părți al Europei.
La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, au câștigat partidele populiste și de extremă dreaptă din Germania, Franța și Italia, cele mai mari trei economii din UE.
În Spania, formațiunea de extrema-dreapta, VOX, a câștigat mai multe mandate. La fel și partidul Chega din Portugalia, după ce a avut rezultate foarte bune la alegerile naționale de la începutul acestui an.
Creșterea economică din Europa de Sud este parțial determinată de turism
Creșterea economică din Europa de Sud este parțial determinată de turism și de o creștere a vizitatorilor post-pandemie. Și nu este singurul factor. „Asta nu înseamnă că nu mai sunt multe de făcut.
”Absența incertitudinii este însă cel mai important factor, deoarece, în trecut alunga capitalul și forța de muncă”, spune Nikolas Vettas, șeful Fundației pentru Cercetare Economică din Atena.
Grecia, de exemplu, a pierdut un sfert din producție în timpul unei crize de un deceniu, iar povara datoriei a crescut.
Anul trecut. țara și-a reluat investițiile. iar raportul datoriei/PIB a scăzut la cel mai scăzut din mai mult de un deceniu. Într-un semn al modului în care s-au schimbat direcțiile, Franța a fost retrogradată de S&P Global Ratings luna trecută.
Raportul datoriei Portugaliei a fost, de asemenea, pe o traiectorie descendentă în ultimii ani, excluzând impactul pandemiei.
În timp ce turismul de masă și producția mai ieftină reprezintă încă o mare parte a economiilor Europei de Sud, există, de asemenea, o tendință de creștere a unor domenii importante, cum ar fi serviciile biotehnologice.