Rezultatul selecţiei a fost transmis Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentului European, forurile care vor lua decizia numirii procurorului şef al Parchetului European. Ministrul Toader afirmă că îşi va informa omologii din statele UE despre abuzurile comise de fosta şefă a DNA.

„Cred că membrii Comisiei de selecție nu cunosc abuzurile comise de către Laura Codruţa Kovesi în detrimentul cetățenilor, în detrimentul statului de drept. În Franța sau în Germania, un procuror nu ar putea să comită atâtea abuzuri, pentru că ar fi eliberat din sistemul judiciar. Chiar dacă în zilele de joi și vineri vom avea un Consiliu informal JAI, la care vor participa majoritatea miniștrilor de justiție din statele membre ale UE, mâine dimineață voi trimite decizia CCR privind demiterea din funcție, fiecărui ministru de justiție”, a declarat ministrul Tudorel Toader pentru STIRIPESURSE.RO.

Laura Codruța Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru șefia Parchetului European,potrivit unei informări transmise către președintele PE, Antonio Tajani și lui Tudorel Toader,în calitatea sa de ministru al Justiției din țara care deține președinția Consiliului UE

„În conformitate cu Articolul 14(2) al Regulamentului Consiliului UE 2017/1939 privind implementarea planului de intensificare a cooperării în cazul Biroului Parchetului Public European, grupul de selecţie a lucrat intens în ultimele săptămâni. Grupul de selecţie transmite Parlamentului European şi Consiliului UE lista scurtă, în conformitate cu Articolul 14(3) al Regulamentului (UE) 2017/1939 şi al regulilor VI(1) şi VII(1) ale grupului de selecţie, cu următoare ordine a preferinţelor:
1. Laura Codruţa Kovesi (România)
2. Jean-Francois Bohnert (Franţa)
3. Andres Ritter (Germania).

Calificările şi experienţa acestor candidaţi au fost catalogate a fi cele mai înalte pentru postul de procuror-şef european, ţinând cont de criteriile stabilite în Articolul 14(2) al Regulamentului Consiliului (UE) 2017/1939 şi în anunţul pentru acest post publicat pe 18 decembrie 2018, ţinând cont de caracterul special al funcţiei pentru care au aplicat candidaţii”, se arată pe document.

 

Grupul de selecţie a luat decizia în cursul sesiunii din 1 februarie 2019, pe baza unui vot, conform Regulii IV a Regulamentului grupului de selecţie.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Procedura de selecție a procurorului șef european este una care nu depinde de țara din care e candidatul și se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri (foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor naționale supreme, procurori de nivel înalt și avocați) desemnați în septembrie 2018. Lista scurtă va ajunge la Comisia JAI și, probabil Comisia LIBE, apoi cuvântul final îl vor avea Consiliul și Parlamentul European, de comun de acord.

Altfel spus, procedura pentru desemnarea procurorului șef european este independentă de procedura națională, fiind una exclusiv europeană, ceea ce explică, într-o măsură, valul de atacuri din ultima perioadă declanșat la adresa Laurei Codruța Kovesi de media controlată de PSD.