Răsturnare de situaţie la nivelul UE! Totul îi vizează pe cetăţenii din ţările Uniunii Europene care sunt vaccinaţi deja cu schema completă împotriva COVID-19. Ce a anunţat, miercuri, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor?
Schimbare radicală la nivelul autorităţilor medicale de la nivel european!
ECDC insistă acum pentru doza de supra-rapel la toţi adulţii
ECDC (Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor), prin vocea directorului Andrea Ammon, a transmis că toţi cetăţenii adulţi ar trebui să primească dozele de supra-rapel („booster”) ale vaccinurilor împotriva noului coronavirus, iar prioritatea ar trebui să fie în cazul celor cu vârste de peste 40 de ani.
Acest anunţ reprezintă o schimbare majoră faţă de recomandările din trecut ale agenţiei de sănătate publică din Europa, transmit agenţiile Reuters şi AFP.
„Dozele booster ar trebui avute în vedere pentru toţi indivizii adulţi, cu prioritate pentru persoanele cu vârste de peste 40 de ani”, a declarat Andrea Ammon, adăugând că aceste doze de supra-rapel ar trebui să fie administrate la cel puţin şase luni după completarea schemei iniţiale de vaccinare.
Aceasta a mai precizat că dozele booster vor creşte protecţia împotriva riscului de infectare cauzat de scăderea treptată a imunităţii şi că aceste doze „ar putea să reducă transmiterea virală în populaţia generală şi să prevină spitalizări şi decese suplimentare”.
„Dovezi disponibile spre consultare care au fost obţinute din Israel şi Marea Britanie arată o creştere semnificativă a protecţiei împotriva riscului de infectare şi a formelor severe de COVID-19 după administrarea unei doze booster în toate grupurile de vârstă, pe termen scurt”, se mai arată în raportul ECDC prezentat miercuri.
Risc major al unui vârf de decese şi spitalizări în decembrie şi ianuarie, la nivel european
Miercuri, 24 noiembrie, ECDC a îndemnat ţările din Uniunea Europeană să ia măsuri urgente în faţa recrudescenţei pandemiei din Europa şi a riscurilor sanitare foarte mari care sunt prognozate pentru lunile decembrie şi ianuarie.
Există un risc major de apariţie a unui nou vârf de decese şi de spitalizări în Europa în lunile decembrie şi ianuarie, dacă măsurile recomandate de ECDC nu vor fi implementate, mai transmite instituţia.
Mai mult, statele UE sunt îndemnate de ECDC să crească ratele de vaccinare în rândul populaţiei generale, în special în cazul ţărilor care înregistrează în prezent rate mici de imunizare, cum este şi cazul României.
Recomandările ECDC nu sunt obligatorii, dar sunt folosite în adoptarea deciziilor ce ţin de sănătatea publică
Este important de precizat că recomandările formulate de ECDC nu au caracter obligatoriu pentru guvernele din UE, dar sunt folosite în adoptarea deciziilor care ţin de domeniul sănătăţii publice.
Precedentele recomandări ale ECDC au fost făcute în luna septembrie, alături de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). La acel moment, ECDC afirma că nu exista o nevoie urgentă pentru administrarea de doze „booster” persoanelor vaccinate cu schemă completă din populaţia generală şi sugera că aceste doze suplimentare ar trebui injectate doar persoanelor cu sisteme imunitare slăbite şi, ca măsură de precauţie, persoanelor vârstnice cu stări de sănătate precare.