Poliția Română insistă asupra faptului că șoferii sunt obligați să aibă asupra lor polița de asigurare RCA, chiar și atunci când contractul este încheiat on-line.
Dealtfel, contractul RCA este singurul care se poate emite prin mijloace electronice, precizează instituția pe Facebook.
Ce spune legea
”Bună ziua!
Sunt C-tin D. de la Brigada Autostrăzi…vă rog să îmi prezentați actele dumneavoastră, ale autoturismului și polița de asigurare.
Bună ziua!
Polița de asigurare nu o am, dar vi-o prezint online.
Greșit!
Conform legii sunteți obligat să aveți asupra dumneavoastră polița de asigurare. A nu se confunda cu contractul RCA, singurul care se poate emite prin mijloace electronice.
Polița de asigurare este cât o coală A4, iar împăturită are loc lângă celelalte acte ale autoturismului.”, se arată într-un mesaj postat pe pagina oficială de Facebook a Poliției Române.
Solicitare către ASF pentru modificarea legii
În context, trebuie precizat că Asociația Utilizatorilor de Servicii Financiare – AUSF a cerut conducerii ASF să elimine aberația ca șoferii să riște mii de lei amendă, chiar dacă au asigurarea obligatorie plătită, mai ales că că aceștia sunt amendați între 1.000 și 2.000 de lei și rămân și fără certificatul de înmatriculare chiar dacă au plătit online asigurarea de răspundere civila.
Alin Iacob, președintele AUSF, susține că este nevoie de un proces amplu de modificare în domeniul polițelor RCA, dar că cea privind amendarea șoferilor care nu prezintă pe hârtie polița este cea mai urgentă problemă.
”O asemenea cerință aberantă afectează mii de șoferi. Vorbim de o situație în plină pandemie. Prezentarea documentelor către polițiștii rutieri reprezintă și un posibil risc de infectare. Trebuie să renunțăm la pix și hârtie cel puțin pentru cei care își permit asta”, a spus Alin Iacob.
Iar ASF analizează modificarea normei 20/2017 privind RCA. La discuții participă și asociații reprezentative ale firmelor de asigurare, brokerilor, service-urilor auto, lichidatorilor de daună și transportatorilor, împreună cu unele asociații de consumatori și păgubiți.
”Amendați în mod nedrept și absurd”
Modificările sunt extrem de importante mai ales că vor avea un impact major asupra celor peste 6 milioane de șoferi asigurați în România.
Discuțiile de la ASF au loc în contextul unei mai vechi încercări de a modifica legislația RCA, care implică și schimbarea legii 132/2017, procedură aflată în desfășurare în Parlament.
„O prevedere care a afectat în mod nedrept şi absurd foarte mulţi proprietari de autovehicule corecţi dispare din legislaţie, într-un interval de timp record, în urma unei colaborări excelente între AURSF, asociaţie care reprezintă interesele consumatorilor utilizatori de servicii financiare şi ASF, autoritatea care reglementează şi supraveghează funcţionarea pieţelor financiare nebancare.
Nu este o coincidenţă că acest lucru se întâmplă la doar câteva săptămâni de la momentul în care ASF are un nou preşedinte, după o perioadă de aproape un an de vacanţă a acestei funcţii şi ţin să îi mulţumesc în mod public pentru implicarea decisivă în rezolvarea acestei probleme noului preşedinte al ASF, Nicu Marcu”, a declarat Alin Iacob, în data de 12 august.