Deşi numărul deceselor provocate de COVID-19 este în scădere, Suedia a consemnat 6,25 de decese la un milion de locuitori pe zi, potrivit mediei aferente unei perioade de 7 zile, între 12-19 mai. Acesta este cel mai ridicat nivel din Europa şi peste cel din Marea Britanie, de 5,75 decese la un milion de locuitori.
Marţi, ţara nordică a înregistrat 3.743 de decese dintr-un total de aproximativ 30.800 de cazuri de infecţie.
Pe parsurul pandemiei, Suedia a înregistrat însă mai puţine decese pe cap de locuitor comparativ cu Marea Britanie, Spania, Italia, Belgia şi Franţa, ţări care au optat pentru impunerea unor măsuri stricte de distanţare socială, dar mult mai multe faţă de statele vecine Danemarca, Norvegia şi Finlanda.
Strategia Suediei, bazată în mare parte pe măsuri voluntare de distanţare socială şi igienă de bază, a fost criticată de unii ca fiind un experiment periculos pentru vieţile oamenilor, dar a fost şi promovată ca un viitor model de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Suedia, care a optat pentru o strategie mai puţin restrictivă pentru combaterea noului coronavirusului comparativ cu alte state europene, a înregistrat în ultimele şapte zile cel mai ridicat număr de decese pe cap de locuitor din Europa din cauza COVID-19, transmite Reuters, citată de News.ro.
Autorităţile suedeze au menţinut deschise majoritatea şcolilor, restaurantelor şi afacerilor, în timpul pandemiei. Strategia deschisă a Suediei pare să fi atenuat impactul economic al pandemiei, creşterea încetinind mult mai puţin în primul trimestru, comparativ cu Danemarca şi Norvegia.
În Suedia se înregistrează în prezent 371 de decese legate de COVID-19 la un milion de locuitori, potrivit Worldometer, site de colectare a datelor statistice. În Danemarca, această cifră se ridică la 95, în Finlanda la 54 şi în Norvegia la 43.
Extinderea testării în masă a populaţiei
Între timp, Guvernul suedez a anunţat marţi că doreşte să extindă testele de depistare a noului coronavirus la orice persoană care prezintă simptome moderate – şi intenţionează să pună mai multe teste la dispoziţia personalului considerat „esenţial” pentru ţară, pentru ca acesta să nu rămână în mod inutil izolat la domiciliu, relatează AFP.
De la începutul crizei sanitare, autorităţile suedeze le-au cerut locuitorilor să rămână în case în caz că prezintă simptome legate de COVID-19. Însă dacă situaţia persistă, aceste persoane trebuie să ştie când să revină, a declarat ministrul sănătăţii, Lena Hallengren, în cadrul unei conferinţe de presă. „Nu putem avea o situaţie în care oamenii rămân acasă la cele mai uşoare simptome dacă ei nu au nevoie să fie acolo”, a declarat ea.
Testele de depistare, care până la jumătatea lunii aprilie au fost făcute doar în cazul pacienţilor din spitale şi a personalului medical, au fost extinse la persoane care ocupă posturi considerate „esenţiale” pentru societate – precum poliţiştii şi pompierii – astfel încât aceştia să-şi poată relua munca mai rapid după ce au prezentat simptome.
Guvernul suedez a anunţat de asemenea la jumătatea lunii aprilie că doreşte să-şi testeze populaţia la o scară mai largă, sperând să poată testa până la 100.000 de persoane pe săptămână, un obiectiv încă dificil de atins. Potrivit Agerpres, circa 32.000 de teste au fost efectuate săptămâna trecută.