World Wildlife Found a avertizat asupra pericolului reprezentat de comerţul liber, nereglementat cu animale sălbatice din China. Anunțul făcut de organizaţia pentru conservarea naturii a venit la un an după izbucnirea epidemiei cu noul coronavirus în oraşul Wuhan.
S-a demonstrat ştiinţific faptul că noul coronavirus a trecut de la un animal sălbatic la om, conform raportului despre comerţul cu animale sălbatice în regiunea Mekong (sud-estul Asiei), ce a fost dat publicităţii de filiala germană a organizaţiei WWF, conform agerpres.ro
Conform raportului, mai mult de jumătate dintre cele aproximativ 500 de pieţe şi târguri din marile oraşe asiatice în care sunt scoase la vânzare animale sălbatice se află în regiuni cu riscuri potenţial ridicate de zoonoză – transmiterea unei boli de la animale la oameni.
„Pieţele mari cu standarde scăzute de igienă, în care este vândut vânat, sunt predispuse riscului de contagiere prin zoonoză”, a declarat Stefan Ziegler, reprezentant al WWF Germany.
Conform WWF, milioane de animale sălbatice sunt comercializate anual în regiuni ale Asiei de Sud-Est, printre care căprioare şi porci mistreţi, dar şi rozătoare şi lilieci, animale-rezervor pentru o multitudine de agenţi patogeni.
Creșterea economică înregistrată în China în 2019 a fost revizuită
Biroul Naţional de Statistică informează că Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat în 2019 un avans de doar 6%, până la 98.650 miliarde de yuani (15.100 miliarde de dolari), faţă de 6,1% cât s-a raportat iniţial, din cauza unei contribuţii mai mici a sectorului manufacturier decât s-a anunţat iniţial.
Conform noilor date, în 2019 PIB-ul Chinei a fost cu aproximativ 435 miliarde de yuani (67 miliarde de dolari) mai mic decât estimarea iniţială. Este vorba de o cifră echivalentă cu întregul PIB al Ghanei de anul trecut, potrivit datelor Băncii Mondiale.
Biroul Naţional de Statistică a precizat că principalul motiv pentru această revizuire are legătură sectorul manufacturier, care a avut o contribuţie mai mică cu 503,8 miliarde de yuani faţă de estimările iniţiale la creşterea economică, urmat de sectoarele financiar, transporturi şi construcţii.
„Aceasta sugerează că impactul războiului comercial dintre SUA şi China asupra activităţii manufacturiere din China a fost subestimat”, a declarat Yue Su, economist şef la The Economist Intelligence Unit.