Europarlamentarul Dragoș Pîslaru susține că avem șanse să schimbăm decizia în cazul Schengen. El a explicat că cei de la Consiliul European pot întoarce decizia Consiliului JAI în dosarul Schengen.
Dragoș Pîslaru a susținut că cei de la Consiliul European pot întoarce decizia JAI. Într-o declarație făccută la RFI, acesta a apreciat că îndemnurile românilor la boicotarea produselor austriece nu ajută la nimic.
„Vreau să fie clar pentru toată lumea că pe 15 decembrie, Consiliul European poate întoarce această decizie și vreau să explic cum poate, pentru că evident, nu se poate substitui Consiliului JAI, dar dacă în concluziile, deci e vorba de minuta, de concluziile oficiale ale Consiliului se menționează o frază în care să se spună ceva de genul România și Bulgaria trebuie să adere la Schengen în 2023, fără să se spună exact cum, că acestea sunt prerogative de discuție într-adevăr la un alt nivel, dar dacă se spune doar atât, România și Bulgaria trebuie să intre în 2023, este suficient pentru a întoarce decizia Consiliului”, a explicat Pîslaru.
Cum se poate întoarce decizia JAI
El a menționat delegația Renew din Parlamentul European încearcă să facă în perioada următoare, să discute despre această soluție, care este la îndemâna șefilor de state și de Guvern.
„Noi încercăm cumva să o promovăm în rândul șefilor de state pe care-i avem în grupul nostru politic, dar trebuie cumva ca și la nivel guvernamental această opțiune să fie pusă pe masă și împinsă cu tărie. Și asta întoarce practic decizia, pentru că apoi este suficient ca să existe o înțelegere, inclusiv cu Austria, pentru a evita un alt vot și a pune, cum se numește, pe partea A, deci fără discuții, pur și simplu procedura și calendarul admiterii”, spune Dragoș Pîslaru.
Amintim că Marcel Ciolacu a susținut și el la că „de acum, România are obligația să dea veto oricărui interes al Austriei în Uniunea Europeană”. În ceea ce privește o astfel de decizie, eurodeputatul Renew Europe Dragoș Pîslaru spune că asemenea atitudini nu ajută.
Pîslaru crede că politica de represalii nu te duce foarte departe
„În general, această politică de retorsiune, de represalii, este o politică ce nu te duce foarte departe. Ce trebuie să faci este să te folosești de amenințarea că ai putea să faci acest lucru, dar nu să ajungi să-l faci. În politică, există poduri pe care trebuie să nu ți le rupi. O astfel de abordare de tip copil țâfnos și supărat pe lume din partea României nu ajută atât de mult cum cred unii, că gata, acum batem cu pumnul în masă și ne cerem respectul”, a spus acesta.
El a susținut că respectul se câștigă în timp și prin faptul că ești parte a procesului de decizie la orice decizie, nu că stai și aștepți să vezi ce decid granzii Europei și după aceea te decizi și tu.
„Deci din acest punct de vedere, reacțiile acestea legate de a nu mai cumpăra produse austriece, de a nu mânca șnițel, de a nu mai asculta Mozart sunt niște copilării”, a punctat Pîslaru.