Răsturnare de situație după decizia nefastă a Austriei privind aderarea țării noastre la Schengen. România a luat deja o decizie diplomatică extremă și are de gând să o mențină, arată o serie de informații noi venite din interiorul Ministerului Afacerilor Externe.
După ce aproape toată Europa s-a răzvrătit împotriva Austriei, după ce Viena a decis, neașteptat, să refuze intrarea României în Spațiul Schengen, în cadrul Consiliului JAI de joia trecută, surse guvernamentale arată că țara noastră nu are de gând să-l retrimită prea curând pe ambasadorul Emil Hurezeanu înapoi la Viena, după ce acesta a fost rechemat de MAE în România, la scurt timp după votul negativ de la Bruxelles.
Astfel, scandalul diplomatic dintre România și Austria continuă, iar drept dovadă stă decizia Ministerului Afacerilor Externe (MAE), condus de ministrul Bogdan Aurescu.
Răsturnare de situație după decizia Austriei privind Schengen-ul. România a luat deja decizia: Nu are de gând
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) nu ia în calcul retrimiterea ambasadorului României în Austria. Mai mult, oficialii români nu intenţionează să reia dialogul cu autorităţile austriece pe tema aderării Schengen, spun surse guvernamentale.
Astfel, ambasadorul României din Austria, Emil Hurezeanu, va mai rămâne pentru o vreme în ţară, la ordinul MAE.
”MAE nu ia în calcul retrimiterea ambasadorului la post, până când partea austriacă nu va da semne că dorește reluarea dialogului”, arată o serie de surse din MAE.
Mai mult, Guvernul de la Bucureşti nu va relua discuţiile cu omologii din Austria decât după ce aceştia vor iniţia dialogul, decizie luată inclusiv de premierul României, Nicolae Ciucă. Tot pe surse, vineri seară a apărut informația că prim-ministrul așteaptă un telefon de la omologul său austriac, cancelarul Karl Nehammer, însă nu șeful Guvernului va fi cel care va iniția discuția. Astfel, în prezent, se așteaptă mutarea austriecilor. Doar în momentul în care Viena va deschide un canal de comunicare ar putea fi retrimis și ambasadorul român înapoi în Austria la postul său.
Emil Hurezeanu, rechemat în țară chiar în ziua votului negativ al Austriei
Ambasadorul României în Austria a fost rechemat în ţară încă de joia trecută, imediat după ce Austria a blocat, prin veto, aderarea României la Schengen. Întrebat despre retrimiterea ambasadorului la post, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-o declaraţie de presă de joi, că este un aspect care va fi clarificat de către MAE, dar a precizat că nu se va ajunge la o criză diplomatică.
Totuși, noile detalii apărute în presă recent par să contrazică declarațiile șefului statului cu privire la tensiunile diplomatice dintre România și Austria. În prezent, niciunul dintre ambasadorii celor două țări nu se află la punctul diplomatic. Emil Hurezeanu este în România încă de vineri, 9 decembrie, iar Adelheid Folie se află în „concediu medical” și urmează să revină la serviciu de abia după Crăciun.
Mai mult, Guvernul de la București ia în calcul să trimită un nou ambasador în locul lui Emil Hurezeanu la Viena. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a precizat că această decizie este „un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”.
MAE român respinge poziția Austriei privind aderarea la Schengen a României
Acum câteva zile, Ministerul de Externe a transmis că respinge ferm poziţia austriecilor de a vota negativ intrarea României în spaţiul Schengen. În acest context, Bogdan Aurescu a convocat-o pe ambasadoarea Adelheid Folie la MAE, pentru a i se comunica protestul „faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale”.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că, având în vedere poziția Austriei de a vota negativ Decizia privind aderarea României la spațiul Schengen în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8 decembrie 2022, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în țară pentru consultări.
Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim. Potrivit cutumelor diplomatice, decizia părții române este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”, a transmis MAE.