Potrivit presei din Austria, țara ar avea cinci condiții, și solicită ca Uniunea Europeană să le pună în aplicare cât mai repede cu putință.
Comisia Uniunii Europene ar trebui să suporte costurile operațiunilor polițienești din străinătate pentru a combate migrația ilegală. Mai mult, se intenționează să ofere mai mult sprijin țărilor de frontieră externă în ceea ce privește protecția frontierelor, mai ales cu resurse financiare pentru viitoarele proiecte de infrastructură (de exemplu, construcția de garduri la granița dintre Bulgaria și Turcia), mai scrie Krone.at.
Ca urmare a Directivei privind persoanele strămutate (statut de protecție mai rapid sau acces la piața muncii), Comisia UE ar trebui, de asemenea, să elaboreze o „Directivă privind returnarea”.
Comisia UE va înființa și va finanța un proiect-pilot pentru procedurile rapide de azil la frontiera externă a Uniunii Europene.
Lista cererilor Austriei
- Comisia UE ar trebui să plătească pentru operațiunile polițienești din străinătate pentru a combate migrația ilegală. În plus, se intenționează să ofere mai mult sprijin țărilor de frontieră externă în ceea ce privește protecția frontierelor, în special cu resurse financiare pentru viitoarele proiecte de infrastructură (de exemplu, construcția de garduri la granița dintre Bulgaria și Turcia).
- Comisia UE ar trebui – ca urmare a Directivei privind persoanele strămutate (statut de protecție mai rapid sau acces la piața muncii) – să elaboreze o „Directivă privind returnarea”.
- Procedurile de azil în țările terțe sigure trebuie să fie posibile – un model pe care Danemarca și Marea Britanie, de exemplu, îl urmăresc.
- Ar trebui să fie mai ușor să se revoce statutul de protecție al infractorilor.
- Comisia UE urmează să înființeze și să finanțeze un proiect-pilot pentru procedurile rapide de azil la frontiera externă a UE.
Marcel Ciolacu, pesimist în privința Consiliului extraordinar JAI
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu crede că va avea loc un Consiliu extraordinar JAI, deoarece nu ar schimba nimic, iar Austria își va menține poziția împotriva accederii României la spațiul Schengen.
„Cred că România trebuie să aibă o strategie eficientă și de învingători. Locul României este în spațiul Schengen. Vom vedea în perioada următoare cum… Poate de data aceasta o să ne coordonăm pașii mult mai bine. Vedem cu ce vești o să vină președintele României după data de 15 decembrie, după Consiliul European.
Din câte știu eu, în acest moment, nu e pe ordinea de zi, dar un membru poate ridica această problemă. Nu cred că vom avea un Consiliu extraordinar JAI, că l-am avea degeaba. Între timp Austria își menține poziția de a vota împotriva aderării României”, a spus acesta.