Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, vine cu o veste excelentă pentru toţi elevii din România care participă la cursurile faţă în faţă organizate în şcoli. Ce vor putea face aceştia săptămâna viitoare?
Mărţişoare şi flori în şcoli de 1 Martie: o altă problemă ce a generat discuţii aprinse în România în ultimele zile.
Raed Arafat şi mărţişoarele de 1 Martie
După ce Ministerul Educaţiei a explicat că acest lucru nu va fi interzis, secretarul de stat Raed Arafat a confirmat şi el informaţia, adăugând totuşi că va trebui respectată o regulă.
„Cred că domnul ministru al Educației s-a pronunțat pe această temă și nu are rost să intrăm într-o discuție foarte controversată. Da, eu am înțeles că e posibil să se ducă flori mărțișoare luni. Distanțarea și tot trebuie păstrate”, a declarat Raed Arafat, invitat la Digi FM.
Întrebat dacă el va duce mărţişoare colegelor sale, şeful DSU a răspuns: „Da”.
De unde a pornit întreaga controversă legată de 1 Martie?
Toate discuţiile legate de mărţişoare şi flori în şcoli au pornit de la un ordin comun semnat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, ce prevedea regulile ce trebuie urmate odată cu redeschiderea şcolilor.
În respectivul ordin se vorbea despre interzicerea „schimbului de obiecte personale”, iar mulţi au considerat că asta va include şi mărţişoarele şi florile pe care ar trebui să le primească profesoarele sau elevele între 1 şi 8 martie.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat, miercuri, că nu a transmis şi nu va transmite către unităţile şi instituţiile de învăţământ „nicio interdicţie expresă” cu privire la oferirea de flori şi mărţişoare, însă a îndemnat la prudenţă din perspectiva oricărui tip de interacţiuni care pot facilita transmiterea virusului SAR-CoV-2.
Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial
Ministerul Educaţiei afirmă că „nici nu poate schimba şi nici nu doreşte” să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum „flori şi mărţişoare” în categoria „obiecte personale”.
„Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea