Dacă nu este folosită în mod corespunzător, masca medicinală devine mai degrabă un factor de risc, decât unul de protecție, susține o importantă voce a luptei împotriva COVID-19 din România, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Precizări foarte importante despre cum trebuie purtată masca de protecție, în contextul epidemiei de coronavirus.
Astfel, dacă nu se respectă anumite reguli simple, masca medicinală devine mai degrabă un factor de risc decât unul de protecție, a avertizat duminică seară Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
”Depinde cum folosim masca”
”Dacă utilizăm masca responsabil nu devine un factor de risc. Depinde cum o folosim. Dacă o păstrăm un timp limitat, de exemplu până se umezeşte, dacă nu punem mâna pe partea frontală a măştii, dacă ea acoperă foarte bine tot timpul gura într-adevăr, este un factor de protecţie.
Dacă o purtăm doar aşa, de decor, şi nu întruneşte aceste condiţii, atunci ea poate fi un factor de risc pentru că simpla agăţare a măştii pe faţă nu este o barieră eficientă.
În plus, în afară de mască, limitarea contactelor cu alte persoane pe de o parte şi igiena mâinilor pe de altă parte trebuie neapărat să însoţească purtarea măştii.
”Un ansamblu de măsuri”
Nu este vorba doar de o singură măsură, ci de un ansamblu de măsuri şi ele trebuie luate în permanenţă împreună” a declarat Alexandru Rafila, duminică seara, la Digi 24.
Este nevoie ”să avem la dispoziție și acele echipamente care pot fi folosite cu foarte mare eficacitate în spitale”, pentru a avea un control mai bun al situaţiei epidemiei de coronavirus în România, a mai spus el, conform sursei citate.
În același context, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a mai spus că își dorește şi o testare rapidă a personalului medical simptomatic, dar şi a tuturor pacienţilor ce prezintă un sindrom respiratoriu.
FOTO: INQUAM Photos/Octav Ganea