Săptămâna trecută situația părea fără ieșire și cele două părți - Marea Britanie și Uniunea Europeană - vorbeau mai degrabă despre un Brexit încheiat fără acord comercial. Cu toate acestea, se pare că diferendurile au fost rezolvate și un acord este mai aproape ca niciodată.
Un acord comercial post-Brexit pare să fie iminent miercuri între Regatul Unit şi Uniunea Europeană după ce s-au realizat progrese semnificative în negocieri, au declarat mai multe surse europene citate de AFP, Reuters şi dpa.
Există „şanse mari” ca acest acord să fie încheiat în cursul serii, a dat asigurări o sursă citată de AFP. Un scenariu confirmat de o altă sursă, citată de AFP şi dpa, care a spus: „Suntem în faza finală”.
Singura chestiune în dispută rămâne cea a pescuitului
După luni de blocaj şi de progrese minore, cele două părţi sunt acum aproape de un acord, au declarat sursele citate. Problema competiţiei echitabile între cei doi parteneri comerciali a fost rezolvată, potrivit surselor citate de dpa.
Singura chestiune în dispută rămâne cea a pescuitului, dar cele două părţi au afirmat că s-au apropiat de un acord miercuri după-amiază.
Marea Britanie a ieşit oficial din UE la sfârşitul lui ianuarie, dar rămâne parte a pieţei unice a blocului comunitar până la sfârşitul perioadei de tranziţie, pe 31 decembrie.
În cazul unui scenariu „no deal” se vor aplica taxe vamale mari şi alte bariere comerciale, care ar risca să afecteze economia şi lanţurile de distribuţie.
Evoluție în bine a negocierilor
Trebuie precizat că săptămâna trecută situația părea fără ieșire și cele două părți vorbeau mai degrabă despre un Brexit încheiat fără acord comercial.
Premierul britanic Boris Johnson preciza că Marea Britanie a încercat că accepte solicitările ”rezonabile” ale UE referitoare la asigurarea unor condiţii corecte pe piaţă, dar că, deşi distanţa s-a micşorat, există încă diferenţe fundamentale.
Johnson a mai spus că în privinţa pescuitului, un alt subiect dificil, Marea Britanie ”nu poate accepta o situaţie în care să fie singura ţară suverană din lume care să nu îşi poată controla accesul în apele teritoriale o perioadă lungă de timp” şi nici cote care să îi afecteze industria pescuitului.