Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) aruncă bomba și lansează un mesaj menit să descurajeze utilizarea pentru pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 a antiviralului Remdesivir. Acesta este unul dintre principalele tratamente împotriva noului coronavirus experimentat anul acesta, după ce s-a constatat că nu ameliorează starea bolnavilor, relatează EFE, citat de Agerpres.
Potrivit sursei citate, o echipă internaţională de experţi ai OMS a ajuns la concluzia că nu există probe că acest medicament scade mortalitatea în cazurile cele mai grave de COVID-19 sau că reduce necesitatea de ventilaţie. Remdesivir este produs de compania farmaceutică americană Gilead şi anterior a fost administrat bolnavilor de Ebola. Datele, publicate de British Medical Journal al Asociaţiei Medicale Britanice, au fost obţinute după analizarea datelor a patru tratamente asupra a 7.000 de pacienţi spitalizaţi cu COVID-19.
Medicamentul „nu are efecte semnificative asupra mortalităţii sau a altor importanţi indicatori ai pacienţilor, precum necesitatea de ventilaţie mecanică sau perioada de ameliorare clinică”, au precizat experţii.
Specialiștii OMS au ținut să arate că, potrivit rezultatelor obținute, Remdesivir nu ar fi lipsit de unele efecte benefice asupra pacienţilor, însă descurajează utilizarea din cauza costului prea mare şi a posibilelor efecte asupra sănătăţii a acestui tratament administrat pe cale intravenoasă. Experţii au ţinut să precizeze că sprijină continuarea testelor clinice cu acest medicament, unele dintre ele susţinute anterior de OMS, pe grupuri specifice de pacienţi pentru a putea urmări probe evidente ale efectelor sale.
România ar putea stoca pentru 6 luni medicamentul atât de necesar pentru combaterea noului coronavirus, dar doar după o nouă rectificare bugetară, a transmis recent Ministrul Sănătății. În ceea ce privește vaccinul contra COVID-19, când va apărea pe piață, Nelu Tătaru precizează că se lucrează la o strategie în funcție de tipul acestuia.
„În perioada iulie-octombrie, noi am avut gratuit de la Uniunea Europeană 12.000 de doze. Aceste doze s-au distribuit în funcţie de numărul de pacienţi aflaţi în terapie intensivă, câte şase doze pentru fiecare din spitalele fază 1, fază 2 sau spitale suport. Începând cu luna octombrie, statul român a început să achiziţioneze contra cost aceste doze. Pe luna octombrie suntem … Cred că luni vom avea şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze, ca totalul care a fost în ultimele luni din donaţii, urmând ca în noiembrie să avem între 14.000 şi 18.000 de doze achiziţionate, urmând, odată cu rectificarea bugetară, să putem merge pe o rezervă de şase luni. Rămâne efectiv ca şi comisiile de boli infecţioase şi terapie intensivă să readapteze acest tratament atât pentru terapie intensivă, cât şi pentru stadiile medii, severe, în stadiile incipiente şi fiecare medic curant să adapteze acest protocol la pacientul pe care îl îngrijeşte”, a precizat Tătaru.