Răsturnare totală în sistemul de pensii. CSM blochează reforma pensiilor magistraților

Răsturnare totală în sistemul de pensii.Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a respins recent inițiativa guvernamentală de a modifica din nou sistemul pensiilor de serviciu pentru magistrați.

Magistrații au reacționat ferm, afirmând că argumentul invocat de executiv – conform căruia reformele ar fi necesare pentru îndeplinirea jaloanelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – este nefondat.

csm
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Dispută pe fondul reformei europene

Potrivit reprezentanților sistemului judiciar, modificările aduse deja prin Legea 282/2024 sunt suficiente pentru a satisface cerințele Comisiei Europene.

Aceștia susțin că singura condiție impusă de Bruxelles vizează modul de impozitare a pensiilor speciale, nicidecum o creștere a vârstei de pensionare.

lei, bani, cash, numerar
SURSA FOTO: Dreamstime

Schimbările propuse de Guvern

Proiectul respins prevedea ca, începând cu 1 ianuarie 2026, vârsta minimă de pensionare pentru judecători, procurori, judecători constituționali, magistrați-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, precum și pentru personalul de specialitate juridică, să crească la 60 de ani.

De asemenea, se menținea cerința unei vechimi de cel puțin 25 de ani, exclusiv în funcții din sistemul judiciar.

În forma actuală a legii, vârsta minimă este de 48 de ani, dacă celelalte condiții sunt îndeplinite.

„Se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2026 judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani”, se arată în expunerea de motive a legii.

Hotărârea nr. 60 din 15 aprilie 2025 a Consiliului Superior al Magistraturii poate fi consultată integral mai jos.

Hotărârea nr. 60 din 15 aprilie 2025 a Consiliului Superior al Magistraturii

Noua formulă de calcul a pensiilor de serviciu anunțată de Guvern

Inițiativa este susținută de ministrul Justiției, Radu Marinescu, care a explicat că modificările sunt esențiale pentru asigurarea sustenabilității bugetare, dar și pentru o mai bună echitate în sistemul de pensii.

Noua metodă de calcul a pensiei de serviciu va ține cont de salariul net înregistrat în ultima perioadă activă în magistratură. Deși mecanismul de calcul se modifică, cuantumul pensiei nu va scădea. Potrivit ministrului Justiției, această abordare reflectă mai fidel complexitatea profesiei și responsabilitatea pe care o implică, fiind în acord cu practicile europene.

Prin această reformă, autoritățile își propun să elimine discrepanțele majore între magistrați și alte categorii profesionale în ceea ce privește vârsta de pensionare. Obiectivul este valorificarea experienței acumulate de profesioniștii din domeniul juridic, menținându-i activi cât mai mult timp în sistemul de justiție.