Rata angajării în UE a urcat în 2021 deasupra nivelurilor din 2019, întrucât piața muncii a început să se redreseze de pe urma pandemiei, a anunțat joi Eurostat. Proporția angajaților europeni a urcat la 73,1% anul trecut, de la 71,7% în 2020 și 72,7% în 2019, conform Eurostat, citat de Reuters.

„Cum în 2021 au început în toată lumea campanii masive de vaccinare, situația pandemică a început să se amelioreze gradual în primul trimestru al lui 2021”, a declarat Eurostat.

Ulterior însă, noile variante de coronavirus au dus la măsuri temporare de carantină în Europa.

Rata angajării a atins sau depășit în 2021 nivelurile pre-pandemice

În 2021 rata angajării în 16 din cele 27 de state UE, inclusiv Polonia, România, Grecia și Malta, a atins ori depășit nivelurile pre-pandemice.

Cele mai ridicate rate pentru populația de 20-64 de ani s-au înregistrat în Olanda (81,7%), Suedia (80,7%) și Cehia (80,0%).

Conform Eurostat, Croația (68,2%), Spania (67,7%), România (67,1%), Italia (62,7%) și Grecia (62,6%) au avut cele mai scăzute rate ale angajării în 2021.

Schimbările actuale de pe piața muncii din România

EY România a realizat un studiu privind schimbările actuale de pe piața muncii din România. În prezent, angajații români nu mai sunt interesați de un loc de muncă stabil, ci de un salariu bun și un program flexibil.

Schimbare majoră în echilibrul de putere de pe piața muncii – balanța începe să se încline, din nou, către angajat – două cincimi (43%) dintre respondenți declară că sunt dispuși să renunțe în următoarele 12 luni la locul de muncă actual, pe fondul unei inflații în creștere, o piață a forței de muncă în scădere și o creștere a locurilor de muncă care oferă flexibilitate.

Practic, vorbim despre o creștere semnificativă – în 2021, doar 7% dintre angajați au declarat că sunt dispuși să plece. Acestea sunt principalele concluzii ale sondajului global EY -Reîntoarcerea la muncă.

Anul acesta, angajații sunt determinați să întreprindă o mutare în principal din dorința de a obține un salariu mai mare, dar și oportunități de carieră mai bune sau munca flexibilă.

Lista de dorințe ale angajaților

Studiul „Reîntoarcerea la muncă. Noile condiții” arată că, pe măsură ce multe țări ies din pandemia COVID-19, angajații câștigă o influență semnificativă asupra angajatorilor și că „lista de dorințe” pe care le au de la potențialii angajatori se schimbă.

Astfel, sondajul EY – unul dintre cele mai mari de acest gen, care analizează opiniile a peste 1.500 de lideri de afaceri, peste 17.000 de angajați din 22 de țări și 26 de sectoare industriale, vorbește despre un procent important dintre angajați (42%) care spun că sunt necesare creșteri salariale pentru a aborda fluctuația personalului, opinie cu care doar 18% dintre angajatori sunt de acord.