Rata anuală a inflației a crescut în luna august 2016 cu 0,6 puncte procentuale față de luna anterioară, până la -0,2 la sută.
Rata anuală a inflației a fost "în linie cu evoluția anticipată", se arată într-un comunicat publicat de Banca Naţională a României (BNR).
Menținerea ratei anuale a inflației în teritoriul negativ s-a datorat evoluției prețurilor administrate, în condițiile în care prețurile volatile și cele ale produselor din tutun au înregistrat dinamici anuale positive, precizează comunicatul.
Inflația de bază CORE2 ajustat s‑a poziționat pe o pantă ușor ascendentă, situându-se în luna august la 0,5 la sută.
În ceea ce privește valorile medii anuale, rata inflației a crescut în luna august 2016 până la -1,8 la sută, iar cea calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a urcat la -1,4 la sută.
Evaluările recente reconfirmă perspectiva rămânerii ratei anuale a inflației în teritoriu negativ până la sfârșitul anului 2016. Aceasta este așteptată să crească apoi gradual și să revină în intervalul de variație al țintei staționare în a doua jumătate a anului 2017, pe fondul epuizării efectelor reducerilor cotei standard a TVA și ale unor șocuri dezinflaționiste globale, precum și al manifestării presiunilor inflaționiste ale cererii agregate și ale costurilor salariale unitare.
Riscurile la adresa perspectivei inflației provin din incertitudinile crescute atât din mediul intern, cât și din cel extern.
Pe baza datelor disponibile în prezent și în contextul acestor incertitudini sporite, Consiliul de administrație al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an și continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar.
Dată fiind reducerea creditării în valută, consolidarea nivelului adecvat al rezervelor valutare (33,1 miliarde euro la sfârșitul lui august 2016) și îmbunătățirea structurii acestora, CA al BNR a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 10 la sută de la 12 la sută începând cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2016. Măsura vizează continuarea armonizării mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele și practicile în materie ale Băncii Centrale Europene și ale principalelor bănci centrale din statele membre ale Uniunii Europene. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menţine la nivelul de 8 la sută.
"Deciziile CA al BNR au ca scop asigurarea și menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile. Consolidarea situației economice reclamă asigurarea unui mix echilibrat de politici macroeconomice, precum și progresul reformelor structurale", menţionează comunicatul Băncii Naţionale.
"BNR monitorizează atent evoluţiile mediului internațional și intern, fiind pregătită să utilizeze toate instrumentele de care dispune în această perioadă de incertitudini sporite", se mai arată în comunicat.