INS: Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 13,8% în aprilie. Preţurile de consum au crescut cu aproape 4% într-o singură lună
Miercuri, 11 mai, reprezentanţii INS au anunţat că preţurile de consum au crescut în România cu 3,7% în luna aprilie 2022, raportat la luna martie 2022.
În acelaşi timp, rata inflaţiei de la începutul anului este 7,9%. Vorbim aici despre luna aprilie 2022, comparativ cu sfârşitul anului trecut, adică luna decembrie 2021.
Cât despre rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022, comparativ cu luna aprilie a anului trecut, valoarea acesteia este de 13,8%, mai indică datele INS.
Ce alte statistici au mai prezentat reprezentanţii INS?
Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) este 7,4%, arată analiza realizată de Institutul Național de Statistică.
Reprezentanţii INS au oferit date şi despre indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), un indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE.
IAPC a fost de 102,37% în luna aprilie 2022, comparativ cu luna martie 2022.
Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum a fost de 11,7%.
Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2021 – aprilie 2022) faţă de precedentele 12 luni (mai 2020 – aprilie 2021) determinată pe baza IAPC este 6,4%.
BNR: Inflaţia va coborî sub 10% abia în semestrul II 2023
Despre subiectul inflaţiei au vorbit şi reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR) cu o zi în urmă. Inflaţia va crește peste nivelurile previzionate şi va coborî la niveluri de o singură cifră de-abia în semestrul al doilea din 2023, a transmis BNR într-un comunicat.
„Prognoza actualizată evidenţiază o nouă deteriorare considerabilă a perspectivei inflaţiei, în condiţiile în care traiectoria prognozată a dinamicii ei anuale cunoaşte o amplă revizuire suplimentară în sens ascendent, sub impactul puternic al şocurilor globale pe partea ofertei, amplificate şi prelungite de războiul din Ucraina şi de sancţiunile impuse Rusiei.
Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze ascensiunea în trimestrul II 2022 şi să descrească doar gradual în următoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior, pe fondul unor ample efecte de bază şi în condiţiile restrângerii excedentului de cerere agregată spre valori cvasi-nule.
Prin urmare, dinamica inflaţiei va urca probabil considerabil peste nivelurile previzionate anterior şi va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023, rămânând deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei.”
Creșterea inflației e provocată de majorările mult mai ample anticipate ale preţurilor alimentelor procesate şi combustibililor, precum şi ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, al căror impact inflaţionist va fi însă atenuat substanţial până în martie 2023 de schemele de plafonare a preţurilor la energie pentru consumatorii casnici, apoi va contrabalana parţial şi temporar scăderea celorlalte prețuri.