Guvernatorul Băncii Naționale, Anca Dragu, a venit cu date noi privind evoluţia inflaţiei din Republica Moldova. Fostul ministru de Finanţe de la Bucureşti a prezentat şi estimările pentru anul 2025.
Republica Moldova. Guvernatorul Băncii Naționale, Anca Dragu, a prezentat Raportul nr.3 privind evoluția inflației. Astfel, potrivit raportului, inflația medie anuală va fi de 4,7% în anul 2024 și de 5,3% în 2025.
Anca Dragu a mai anunțat că rata anuală a inflației va accelera până la sfârșitul anului viitor, iar ulterior va înregistra o diminuare treptată până la sfârșitul orizontului de prognoză (trimestrul II 2026), excepție fiind trimestrul IV 2025, când va crește neînsemnat.
Raportul prezentat de Guvernatorul Republicii Moldova, Anca Dragu, mai arată că rata anuală a inflației va oscila în proximitatea țintei de 5,0% și se va menține în intervalul de variație de ±1,5 puncte procentuale pe parcursul orizontului de prognoză. Rata anuală a inflației va înregistra valoarea maximă de 6,4 la sută în trimestrul I 2025 și valoarea minimă de 4,0% în trimestrul II 2026.
Pe parcursul trimestrului II al anului curent, rata anuala a inflației a continuat tendința descendentă, părăsind temporar intervalul de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0 la sută și revenind în cadrul acestui interval în luna iunie.
Rata anuală a inflației, în creștere
Rata anuală a inflației s-a diminuat de la 3,9% în luna martie 2024 până la 3,3% în luna mai 2024 și a revenit în intervalul de variație a țintei în luna iunie, constituind 3,8 la sută. „Părăsirea intervalului de variație a țintei este cauzată preponderent de întârzierea unor cheltuieli bugetare, dar și de amânarea ajustării unor tarife reglementate.
Traiectoria descendentă a inflației în trimestrul al doilea din anul curent a fost susținută de o cerere internă modestă, care a exercitat presiuni dezinflaționiste asupra prețurilor. Presiunile dezinflaționiste au continuat să fie determinate și de traiectoria prețurilor la produsele alimentare pe piața internațională, de prețurile interne la producția agricolă și industrială, precum și de scăderea unor tarife.
Cererea agregată continuă să genereze un impact dezinflaționist asupra ratei anuale a inflației, fapt care va fi atenuat de unele ajustări de tarife, cum ar fi majorarea tarifelor la servicii medicale intrate în vigoare în luna iulie curent”, a explicat Anca Dragu.
Astfel, rata medie anuală a inflației a constituit 3,5% în trimestrul al doilea 2024, fiind cu 0,8 puncte procentuale inferioară celei din trimestrul precedent, arată BNM.