Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas în teritoriul negativ în luna martie, pentru a patra lună consecutiv, dar s-a apropiat la limită de nivelul zero, după ce Banca Centrală Europeană a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste, transmite AFP.
Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Oficiul european de statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la minus 0,1% în luna martie, comparativ cu minus 0,3% în luna februarie.
Principalele elemente responsabile pentru scăderea inflaţiei în luna martie au fost preţurile la energie, care au înregistrat o scădere anuală de 5,8%, mai mică totuşi decât declinul de 7,9% înregistrat în luna februarie. În schimb, cele mai mari majorări de preţuri s-au înregistrat la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1%, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au înregistrat o creştere de 0,6%.
În luna februarie 2015, România s-a numărat printre singurele cinci state membre ale Uniunii Europene care au înregistrat rate anuale pozitive ale inflaţiei, în timp ce în alte 20 de state membre UE au fost înregistrate rate negative ale inflaţiei anuale.
Separat, Eurostat a anunţat că rata şomajului în zona euro a scăzut la 11,3% în luna februarie 2015 de la 11,4% în luna ianuarie 2015, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut până la 9,8% de la 9,9%. În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale şomajului se înregistrează în Grecia (26% în luna decembrie) şi Spania (23,2%). La polul opus se situează Germania, cu o rată a şomajului de 4,8%, şi Austria (5,3%). România se situează sub media din UE, cu o rată a şomajului de 6,4%.
Potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata şomajului, în formă ajustată sezonier, a fost de 6,4% în luna februarie 2015, mai mică cu 0,1% faţă de luna ianuarie, şi cu 0,6% faţă de nivelul înregistrat în februarie 2014. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna februarie 2015, este de 597.000 persoane, în scădere atât faţă de luna precedentă (607.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună din anul anterior (644.000 persoane). AGERPRES