Rata de disponibilitate a spaţiilor de birouri a crescut, în trimestrul doi, la 18,9 la sută, comparativ cu 18,1 la sută în primul trimestru al anului în curs, o viitoare creştere fiind preconizată pentru sfârşitul acestui an odată cu livrări semnificative, precum Platinum Business & Convention Centre, Swan Office Park sau Nusco Tower, se arată în European Property Times Q2, realizat de compania DTZ Echinox.

‘Considerăm că piaţa de office din Bucureşti nu a atins încă limita inferioară a chiriilor, mai ales pentru zonele semicentrale şi descentralizate, unde ne aşteptăm la scăderi de circa cinci la sută până la sfârşitul lui 2010, pe fondul livrărilor anunţate anul acesta. Gradul mare de ocupare din centrul oraşului însă, coroborat cu nivelul crescut de interes al sectorului corporate, pot duce în 2011 şi în 2012 la creşteri ale chiriilor, cu atât mai mult cu cât livrările anunţate în 2011 sunt cu 35 la sută sub nivelul celor din 2010’, a comentat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

În schimb, creşterea chiriilor pentru spaţii de birouri din Europa a fost accentuată în trimestrul al doilea al anului 2010, cu chirii de tip ,,prime’ mai mari cu unu la sută de la un trimestru la altul, faţă de un avans de numai 0,4 la sută, în T1 2010.

Aceasta reprezintă o schimbare semnificativă faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, când chiriile scădeau cu 5,7 la sută, semnalează compania globală de consultanţă imobiliară DTZ.

‘Creşterea chiriilor a revenit în numeroase pieţe, o tendinţă mai accentuată semnalându-se în Moscova şi London City. În Moscova, revenirea cererii, corelată cu scăderea volumului de livrări noi a împins chiriile cu 12 la sută în T2, pornind însă de la un nivel redus, în urma scăderilor drastice ale chiriilor prime din 2009. În London City, gradul din ce în ce mai restrâns de disponibilitate a clădirilor de birouri de clasă A a propulsat nivelul chiriilor prime cu peste 5 la sută, pentru al treilea trimestru consecutiv’, a comentat Magali Marton, Head of DTZ CEMEA (Continental Europe and Middle East) Research.

În multe dintre pieţele analizate, cererea este stimulată de diminuarea livrărilor, mai ales pentru spaţii de birouri de calitate. Acest fenomen se observă cu precădere pe pieţele unde dezvoltatorii au reacţionat prompt la deteriorarea condiţiilor economice, întârziind finalizarea proiectelor sau amânându-le. Această tendinţă, care s-a făcut remarcată în Londra şi Paris încă de la începutul anului, s-a răspândit acum şi pe alte pieţe, inclusiv Stockholm, Dublin şi Frankfurt. Nevoia de a îmbunătăţi spaţiul de birouri, consolidarea operaţiunilor într-o singură locaţie sau diminuarea spaţiului ocupat au dus la creşterea volumului de spaţii închiriate cu 11 la sută pe principalele pieţe europene în trimestrul al doilea, totalizând 1,8 milioane mp.

Conform celor mai recente previziuni ale DTZ, există perspective pentru creşterea chiriilor pentru spaţii de birouri din Europa, chiriile de tip ,,prime’, urmând să-şi continue trendul ascendent, cu majorări de 2,6 la sută în medie, în 2010, faţă de 1,1 la sută, cât se estima la finalul lunii martie. Perspectivele de creştere accentuată a chiriilor pentru spaţii de birouri în 2010 se datorează unor pieţe precum Londra, Moscova şi Paris, unde creşterea a fost pronunţată, precum şi faptului că numeroase alte pieţe din Europa au atins limita inferioară mai devreme decât se aşteptau.

SURSA: Agerpres