Rata de ocupare a spaţiilor de birouri pe piaţa din Bucureşti a înregistrat un declin de 31% în primul trimestru al anului în curs, comparativ cu trimestrul al patrulea din 2008 şi primele 3 luni ale al aceluiaşi an, potrivit unui studiu al companiei BNP Paribas Real Estate.

Studiul BNP Paribas Real Estate arată că majoritatea tranzacţiilor se încheie în această perioadă în cladiri de clasa B situate în zona de nord a oraşului.

1,3 mil. mp de spaţii de birouri închiriaţi pe piaţa europeană

Activitatea de închiriere continuă sa scadă în toate oraşele Europei, companiile încercând să scadă din costuri prin relocarea în birouri mai puţin costisitoare.

Astfel, în cele 19 oraşe europene cuprinse în studiul companiei, în primul trimestru al anului 2009 suprafaţa totală închiriată a reprezentat 1,3 milioane de metri pătraţi. Acest nivel reprezintă o scădere cu 33% comparativ cu trimestrul 4 din 2008 şi cu 37% fata de trimestrul 1 din 2008.

Rata de ocupare a scăzut pe pieţele europene comparativ cu trimestrul 4 din 2008 şi cu primul trimestru al aceluiaşi an, în special în Barcelona (-68%), Madrid (-65%) şi Bruxelles (-60%). Zona centrală a Parisului pare să reziste mai bine, cu o scădere de numai 16%. Tranzacţiile cu suprafeţe de mari dimensiuni au devenit foarte rare pe toate pieţele.

Creşte oferta

În prezent, piaţa europeană a birourilor înregistrează un exces de ofertă. La nivelul tuturor celor 19 oraşe europene monitorizate, rata de ocupare a spaţiilor de birouri a scăzut cu 22% pe parcursul unui an, în timp ce oferta de spaţii a crescut cu 10%.

În Bucureşti, unde situaţia a fost mai bună în 2008, rata de neocupare a crescut semnificativ, cu 1,5 puncte procentuale, acest fapt datorându-se în principal finalizării de noi proiecte şi scăderii cererii.

SURSA: BNP Paribas Real Estate