Rata de recenzare în București este extrem de scăzută. Botoșani are o rată de 100%
Președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, spune că rata de recenzare în Capitală este extrem de scăzută – 55,4% – asta în timp ce Botoșani conduce clasamentul. De asemenea, Vrancea se apropie de recenzare de 100%.
De asemenea, președintele Institutului Național de Statistică (INS) mai spune că România are o rată de recenzare bună, aceasta fiind de 83%.
”Această săptămână este caracterizată printr-o participare mult mai largă la punctele de recenzare. E o participare suficient de largă. Avem recenzare în ritm ridicat în Botoșani – 100%, Vrancea – 99,9%, Bistrița-Năsăud – 97,2%. Estimăm că alte 8 județe vor ajunge la 100% în următoarele zile. Ritm scăzut este în București – 55,4%, Timiș – 65,8% , Ilfov – 70,4%. Din fericire, prin crearea punctelor fixe, există un interes foarte mare. Urmează ca azi să analizăm și să luăm unele decizii privind îmbunătățirea recenzării la nivelul punctelor fixe”, a spus Tudorel Andrei.
Recensământul a fost prelungit până pe 24 iulie
Conducerea Institutului Național de Statistică (INS) a propus prelungirea perioadei pentru culegerea datelor, dar a și primit o decizie din partea Comisiei Centrale în acest sens. Astfel, culegerea datelor se va face până la data de 24 iulie.
”Considerăm că e o decizie corectă, mai ales ținând seama de interesul populației de a oferi date. Sunt sigur că decizia va duce la o colectare cât mai bună a datelor”, a mai spus Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică (INS).
Pentru a crește numărul persoanelor recenzate, autoritățile locale au decis să înființeze câteva puncte fixe de recenzare, amplasate în zone ușor accesibile, aproape de primării, în piețele locale sau în anumite școli.
Astfel că, persoanele care nu s-au recenzat până acum pot merge la aceste puncte fixe pentru a fi recenzați.
Atenție! Dacă refuzați să oferiți informațiile cerute sau oferiți informații false recenzorilor veți fi sancționați cu o amendă între 1.000 de lei și 3.000 de lei.
Ce întrebări pun recenzorii?
A doua etapă a recensământului populației din acest an a început de pe 31 mai și se va încheia pe 24 iulie. În acest interval de timp, se va desfășura un interviu față în față între recenzor și persoanele care nu s-au autorecenzat până pe 30 mai.
Acest interviu este strict confidențial și va avea loc la locuința persoanei recenzate. Nu se înregistrează nici video și nici audio. Interviul față în față este o metodă de colectare a datelor statistice despre persoana recenzată, prin care recenzorul adresează întrebările din formularul statistic și scrie apoi răspunsurile pe care le-a dat persoana intervievată.
În cadrul acestui interviu, recenzorii vor adresa oamenilor întrebări legate de locuința lor (forma de proprietate a locuinţei, numărul de camere folosite pentru scopuri profesionale, dotarea locuinţei cu instalaţie de aer condiţionat, materialul de construcţie al pereţilor exteriori ai clădirii etc.), studiile finalizate, etnie, religie, etc.