Rata dobânzii la depozite, redusă până la până la 3,50%. Decizia BCE

Banca Centrală Europeană

SURSA FOTO: Dreamstime

Banca Centrală Europeană a redus rata dobânzii la depozite, anunță presa internațională. Tot aceasta spune că decizia a fost luat în contextul în care inflația încetinește.

Banca Centrală Europeană a redus rata dobânzii la depozite

Joi, Banca Centrală Europeană a decis să diminueze din nou ratele dobânzilor, într-un context de răcire a inflației și încetinire a creșterii economice, potrivit Reuters.

Deși investitorii se așteaptă la o continuare a relaxării politicii în lunile ce urmează, instituția a evitat să ofere orice semnal privind direcția viitoare.

Banca Centrală Europeană a diminuat rata dobânzii la depozite cu 25 de puncte de bază, stabilind-o la 3,50%, după o măsură similară luată în luna iunie.

Această ajustare vine în contextul în care inflația s-a apropiat de ținta de 2%. Economia internă se apropie de zona recesiunii.

În urma reducerii anticipate de către majoritatea investitorilor, atenția acestora s-a concentrat pe pașii următori. Totuși, BCE nu a oferit detalii suplimentare și a menținut abordarea sa de a lua decizii pe baza fiecărei ședințe în parte, fără a promite o traiectorie specifică a ratei dobânzii.

„Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare în funcție de date și de fiecare reuniune în parte pentru a determina nivelul și durata adecvate ale restricției”, a declarat BCE într-un comunicat. „Consiliul guvernatorilor nu se angajează în prealabil față de o anumită traiectorie a ratei dobânzii”.

SURSA FOTO: Dreamstime

Este posibilă o nouă reducere în octombrie

Investitorii își concentrează acum atenția asupra conferinței de presă susținute de Christine Lagarde, președintele BCE.

În cadrul acesteia, Lagarde va fi întrebată despre:

  • prognozele pentru rata dobânzii
  • posibilele efecte ale reducerilor anticipate ale ratei de către Rezerva Federală a SUA asupra politicii BCE.

Economiștii sunt de părere că BCE ar putea lăsa opțiunea unei noi reduceri deschisă pentru luna octombrie. Ei subliniază că toate întâlnirile, inclusiv următoarea, sunt încă „în așteptare”.

„Inflația internă rămâne ridicată, deoarece salariile continuă să crească într-un ritm ridicat”, a declarat BCE. „Cu toate acestea, presiunile asupra costului forței de muncă se temperează, iar profiturile amortizează parțial impactul creșterii salariilor asupra inflației”.

Decidenții BCE, în special cei din sudul zonei euro, exprimă un optimism rezervat. Aceștia avertizează că riscurile de recesiune cresc. Ei consideră că ratele ridicate impuse de BCE limitează excesiv creșterea economică. Acest lucru ar putea împiedica atingerea țintei de inflație.

Cu toate acestea, majoritatea celor preocupați de inflație consideră că piața muncii rămâne prea dinamică pentru ca BCE să nu intervină.

Ei subliniază că presiunile persistente asupra prețurilor, în special din partea costurilor ridicate ale serviciilor, amplifică riscul unei noi creșteri a inflației.