BNR a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an. Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis și menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% pe an. Rata dobânzii la facilitatea de depozit rămâne la 6% pe an.

Banca Națională a decis și menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Rata anuală a inflaţiei a continuat să scadă pe ansamblul primelor două luni ale trimestrului III în linie cu previziunile. Ea a coborât de la 10,25% în iunie, la 9,43% în august. Acest lucru s-a întâmplat pe fondul decelerării creşterii preţurilor alimentelor. Un alt factor este continuarea descreşterii dinamicii preţurilor energiei.

Rata anuală a inflaţiei CORE2 şi-a accelerat scăderea

BNR a mai notat că rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat şi-a accelerat scăderea în primele două luni ale trimestrului III. Aceasta a coborât uşor sub nivelul prognozat. De la 12% în august a ajuns la 13,5% în iunie. Evoluţia este atribuibilă în principal efectelor de bază dezinflaţioniste. Pe listă se mai află și descreşterea cotaţiilor mărfurilor, prioritar agroalimentare. În plus, este vorba și de măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază.

Rata anuală a inflaţiei calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC – indicator al inflaţiei pentru statele membre UE) s-a situat la 9,3% în luna august. Nivelul e similar celui consemnat în iunie 2023. Totodată, rata medie anuală a inflaţiei IPC şi cea calculată pe baza IAPC s-au redus. În august erau la 13,2% şi la 11,8%, de la 14,2%, respectiv 12,5%, în iunie. Acestea au rămas inferioare celor prevalente în regiune şi în ţările baltice.

Activitatea economică este în creștere

Activitatea economică şi-a accelerat creşterea în trimestrul II 2023. Cifrele sunt de la 0,9%, de la 0,5% în precedentele trei luni (variaţie trimestrială). Acestea au depăşit previziunile.

Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, avansul PIB a continuat însă să se reducă peste aşteptări. Astfel, în trimestrul II, s-a redus la 1,1%, de la 2,4% în primele trei luni ale anului. Descreşterea a fost determinată de consumul gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix şi-a reaccelerat uşor creşterea anuală de două cifre. Exportul net şi-a mărit impactul expansionist, în condiţiile măririi ecartului pozitiv dintre dinamica volumului exporturilor de bunuri şi servicii şi cea a volumului importurilor. Pe acest fond, deficitul balanţei comerciale şi cel de cont curent au continuat să scadă considerabil în trimestrul II în raport cu perioada similară din 2022.

Creştere mai modestă a economiei în trimestrul III

BNR a mai spus că cele mai recente date şi analize indică o creştere mai modestă a economiei în trimestrul III comparativ cu previziunile precedente. Este în decelerare faţă de trimestrul anterior.

Astfel, în prima lună a trimestrului III, vânzările cu amă­nuntul şi cele auto-moto, precum şi serviciile prestate populaţiei au consemnat noi scăderi de dinamică anuală. Producţia industrială şi-a amplificat uşor contracţia în termeni anual. Volumul lucrărilor de construcţii şi-a reaccelerat ritmul alert de creştere în raport cu perioada similară a anului anterior. Totodată, variaţia nominală anuală a exporturilor de bunuri şi servicii a continuat să-şi mărească ecartul pozitiv faţă de cea a importurilor.  Deficitul de cont curent şi-a temperat însă semnificativ descreşterea faţă de perioada similară a anului precedent.

Ce se întâmplă pe piaţa muncii

Pe piaţa muncii, datele recente arată o încetinire a creşterii lunare a efectivului salariaţilor din economie în iunie-iulie. Se observă şi menţinerea relativ stabilă a ratei şomajului BIM în iunie-august. Totodată, potrivit sondajelor de specialitate, intenţiile de angajare pe orizontul foarte scurt de timp s-au redus vizibil în august-septembrie. Deficitul de forţă de muncă raportat de companii s-a mărit în trimestrul III, pe seama evoluţiilor din industrie şi servicii.

Principalele cotaţii ale pieţei monetare interbancare şi-au stopat mişcarea lent descendentă la mijlocul lunii august. În acest timp, randamentele titlurilor de stat şi-au prelungit ascensiunea. Ele sunt în linie cu evoluţiile din economiile avansate şi din regiune.

Detaliile BNR despre cursul de schimb leu/euro

În această conjunctură, cursul de schimb leu/euro a urcat relativ abrupt în prima parte a lunii septembrie. Apoi a tins să se stabilizeze pe noul palier. În acelaşi timp, moneda naţională a consemnat o depreciere notabilă faţă de dolarul SUA.

Creşterea anuală a creditului acordat sectorului privat a continuat să decelereze în primele două luni din trimestrul III. A ajuns la 5,5% în august, de la 6,4% în iunie. Acest lucru s-a petrecut în condiţiile în care ritmul componentei în lei a scăzut marginal. Descreşterea relativ alertă a dinamicii creditului în valută a fost atenuată ca impact de efectul statistic al evoluţiei cursului de schimb leu/euro. Pe acest fond, ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat s-a mai mărit uşor, la 68,2% în august, de la 67,9% în iunie.