Rata inflatiei a crescut cu 0,52% in luna aprilie fata de luna anterioara, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica. Cresterea medie a preturilor in ultimele 12 luni fata de precedentele 12 luni a fost de 5,1%.

In luna aprilie, cresterea cu 0,5% a preturilor marfurilor alimentare s-a datorat evolutiei preturilor la legume si conserve de legume care au crescut cu 1,5%, la fructe si conserve din fructe care au crescut cu 1,4%, la carne preparate si conserve din carne, care au crescut cu 0,7% si la produsele de morarit si panificatie ale caror preturile au crescut cu 0,4%. Scaderi de preturi  s-au inregistrat la oua si unt, de 2% respectiv 0,3%.  

Preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,8% datorita preturilor la energia electrica care au crescut cu 4,2%, a celor la combustibili care au crescut cu 1,6% si a celor la carti, ziare si reviste care au crescut cu 0,5%. Scaderi de preturi s-au evidentiat la autoturisme si piese de schimb, de 0,4%, la ceasuri, aparate audio-video si articole sportive de 0,3% si la medicamente, de 0,1%. 

Tarifele serviciilor au scazut cu 0,2% in aprilie, comparativ cu aceeasi perioada din 2006, datorita diminuarii tarifelor de telefonie cu 1,5%. Cresteri de 1% respectiv 0,4% au inregistrat tarifele serviciilor cu caracter industrial si cele de transport urban.

 

Sursa: Capital 10 Mai 2007