Rata inflaţiei este în scădere în Statele Unite, fiind la nivelul de 4,9% în aprilie, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat miercuri Oficiul SUA pentru Muncă şi Statistică (BLS).

Potrivit datelor oficiale, în aprilie, rata inflaţiei a crescut cu 0,4% în SUA, faţă de luna martie. Raportată la nivel anual, rata inflaţiei este de 4,9%.

Cea mai mică valoare din aprilie 2021

„Este cea mai mică creştere anuală din aprilie 2021 până acum”, a transmis Oficiul pentru Muncă şi Statistică de la Washington.

Preţurile la alimente au crescut cu 7,7% în ultimele 12 luni, iar cele la combustibili au scăzut cu 5,1%. Preţul electricităţii a crescut cu 8,4%.

Nucleul inflaţiei, care exclude preţurile la alimente şi energie, a avut o creştere de 5,5% în ultimul an. Cel mai mult au crescut preţurile la servicii de transport (+11), iar cea mai mare scădere a fost înregistrată la vânzările de autovehicule.

Timp de doi ani, inflația ridicată a reprezentat o povară semnificativă pentru consumatorii americani, o amenințare continuă la adresa economiei și o provocare frustrantă pentru Rezerva Federală, care a majorat dobânda cheie în cel mai rapid ritm din anii 1980 încoace pentru a încerca să încetinească economia și să pună frână creșterii prețurilor.

Rata inflației la nivel național a scăzut constant de la vârful de 9,1% atins în iunie anul trecut, dar rămâne cu mult peste rata țintă de 2% stabilită de Rezerva Federală.

„Raportul de astăzi sugerează că campania Fed de a înăbuși inflația funcționează, deși mai lent decât și-ar dori”, a declarat Quincy Krosby, strateg șef global pentru LPL Financial.

În urmă cu o săptămână, Rezerva Federală (Fed), instituţia bancară centrală din Statele Unite, a anunţat o nouă majorare a dobânzii de referinţă, continuând eforturile de reducere şi stabilizare a inflaţiei, într-un context financiar şi geopolitic instabil. Comitetul Federal al Pieţelor Deschise (FOMC), un organism din cadrul Rezervei Federale (Fed), a decis majorarea dobânzii de referinţă cu 0,25%, până la intervalul 5,00%-5,25%.

Fed avertizează cu privire la o criză a creditelor

Fed a avertizat, de asemenea, că recentele turbulențe bancare ar putea duce la o criză a creditelor care ar încetini economia și ar avea un efect similar cu o nouă creștere a ratelor.

Investitorii au pariat de ceva vreme că o pauză a campaniei Fed de reducere a inflației va fi urmată rapid de o serie de scăderi de rate, în ciuda avertismentelor oficialilor Fed.

Aceste pariuri s-au intensificat miercuri, piețele futures implicând acum o șansă de 5% ca Fed să crească ratele în iunie, potrivit datelor Bloomberg.