Departamentul Comerțului de la Washington a anunțat că rata inflației în Statele Unite ale Americii (SUA) a atins cel mai ridicat ritm de creștere din ultimii 40 de ani.
Rata inflației în SUA a ajuns la 6,6%. Cel mai ridicat ritm de creștere din ultimii 40 de ani
Departamentul Comerțului de la Washington a anunțat că rata inflației în Statele Unite ale Americii (SUA) a ajuns la 6,6%, considerat cel mai ridicat ritm de creștere din ultimele patru decenii.
Aceste date arată că inflația a crescut cu 6,6% față de luna martie 2021, ritmul de accelerare inflaționistă fiind cel mai intens din anul 1982 până acum, notează France Presse.
Există semne că inflația s-ar putea stabiliza, în timp ce prețurile la alimente și la energie au crescut cu 5,2%, în scădere față de luna februarie când au fost înregistrate creșteri de 5,3%.
Rezerva Federală (Fed) urmează să majoreze din nou rata dobânzii cu 0,25% săptămâna viitoare.
Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat, joi, că economia continuă să fie rezilientă, în pofida scăderii PIB-ului în primul trimestru din 2022, pe care a atribuit-o unor „factori tehnici” asociaţi actualelor „provocări istorice”. Valoarea PIB-ului SUA a scăzut cu 1,4% în primul trimestru din 2022, conform datelor anunţate joi de Departamentul Comerţului, deşi experţii estimau o creştere economică de 1,0%.
PIB-ul Statelor Unite s-a contractat pentru prima dată de la începutul pandemiei
Estimările inițiale ale Departamentului american al Comerțului arată că Produsul Intern Brut al Statelor Unite s-a contractat în primele trei luni ale anului, pentru prima dată de la debutul pandemiei. Cu toate acestea, președintele SUA, Joe Biden, rămâne încrezător în reziliența economiei americane.
Economia americană a înregistrat o contracţie neaşteptată în primul trimestru, afectată de varianta Omicron a coronavirusului care a descurajat călătoriile şi a perturbat activitatea economică, transmite Reuters.
Produsul Intern Brut s-a contractat cu 1,4% în ritm anual în primele trei luni, arată o estimare preliminară publicată joi de Departamentul american al Comerţului, după o creştere robustă de 6,9% în ultimele trei luni ale anului trecut. Acesta este primul declin înregistrat de economia americană de la debutul pandemiei în urmă cu aproape doi ani. Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o creştere de 1,1% a economiei americane în primul trimestru.
“Scăderea Produsului Intern Brut reflectă o scădere a investiţiilor private, a exporturilor, a cheltuielilor publice ale statului şi guvernelor locale, în timp ce importurile au crescut”, a explicat Departamentul american al Comerţului într-un comunicat de presă.
Analiştii subliniază însă că acest declin al PIB-ului nu oferă o imagine adecvată a evoluţiei economiei americane, având în vedere faptul că cererea internă a fost solidă, iar investiţiile companiilor în echipamente au accelerat. Datele statistice arată că vânzările finale către cumpărătorii interni au crescut cu 2,6% în ritm anual, după un avans de 1,7% în trimestrul patru al anului trecut.
Datele privind PIB-ul pe primul trimestru vin cu o săptămână înainte de următoarea reuniune de politică monetară de la Fed (Federal Reserve-Banca Centrală a SUA), la care analiştii se aşteaptă să fie anunţată o majorare a costului creditului cu 50 de puncte de bază, în ideea de a frâna inflaţia ridicată. În luna martie, inflaţia în SUA a ajuns la 8,5%, cel mai ridicat nivel înregistrat după 1981, pe fondul exploziei preţurilor la alimente şi combustibili.