Rata inflației în zona euro a explodat! A ajuns la un nou record. Ultimele date Eurostat
Inflația în zona euro a ajuns la un nou nivel record în luna martie a acestui an – 7,5%, scrie Reuters, care adaugă că Banca Centrală Europeană (BCE) resimte o presiune mult mai mare, în timp ce încearcă să controleze explozia de prețuri.
Totodată, creșterea economică încetinește, cu toate că aceasta a fost pozitivă în primul trimestru al anului. BCE vine cu explicații în acest sens și spune că în trimestrul II al anului 2022, creșterea economică va fi aproape 0, pe fondul prețurilor ridicate la energie, acestea afectând consumul și investițiile.
Eurostat spune că inflația a atins acest nivel din cauza creșterii prețurilor de consum în cele 19 țări care folosesc moneda euro, amintind că în luna februarie, inflația era de 5,9%.
Pe lângă energie, considerată principalul vinovat al creșterii inflației, s-a alăturat și creștere prețurilor la alimente, servicii și bunuri de folosință îndelungată, inflația acestora trecând de 2%, o țintă a BCE. Acest lucru denotă că majorarea prețurilor nu este doar o cauză a scumpirii petrolului.
BCE a subestimat inflația din acest an
Presa internațională notează că BCE a subestimat inflația din acest an, motiv pentru care aceasta va fi un adevărat șoc pentru factorii de decizie politică. Unii dintre ei au cerut deja o politică mai strictă pentru a evita o viitoare creștere și mai mare a prețurilor. Aici vorbim de guvernatorii băncilor centrale din Austria și Olanda care au cerut majorarea ratelor în acest an.
Pentru a reduce inflația, Banca Centrală Europeană ar trebui să adopte o politică mai strictă, însă aceasta ar putea duce la o prăbușire a economiei, care deja se resimte în anumite aspecte.
Având în vedere că majorarea economică din trimestrul I a fost la limită și cea din trimestrul II va fi aproape inexistentă, blocul comunitar este aproape de o stare de stagflație (inflație rapidă și creștere stagnantă).
Piaţa forţei de muncă din zona euro este cea mai restrânsă din ultimele decenii, astfel încât inflaţia salarială, o condiţie prealabilă pentru o inflaţie durabilă, este deja în curs de realizare. Iar inacţiunea BCE ar stimula, de asemenea, aşteptările inflaţioniste, făcând probabil ca creşterea preţurilor să fie mai permanentă.