Rata inflației înregistrează o nouă creștere în Germania. A atins nivelul de 7,9%
Datele publicate marți de Oficiul german de Statistică arată că rata inflației este estimată a fi de 7,9% în luna august.
„Rata inflaţiei în Germania este estimată a fi de 7,9% în luna august, în raport cu aceeaşi lună a anului trecut. În iulie 2022, rata inflaţiei a fost de 7,5%”, a transmis Oficiul german de Statistică într-un comunicat.
Amintim că Germania înregistrase un nivel anual al inflaţiei de 7,9% şi în luna mai. Totuși, acesta scăzuse la 7,6% în iunie și 7,5% în iulie.
Preţurile la energie şi alimente au crescut foarte mult în Germania în ultimele şase luni.
„De la începutul războiului din Ucraina, preţurile la energie au crescut îngrijorător, influenţând puternic rata inflaţiei. În august 2022, preţurile la energie sunt cu 35,6% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi preţurile la alimente au crescut cu o medie de 16,6%”, a subliniat Oficiul german de Statistică.
Germania se pregătește pentru o iarnă grea
După o vară toridă, Europa se află sub amenințarea unei ierni mai grele decât se aștepta. Nemții au aflat că gazoductul Nord Stream 1, care aducea gaz rusesc în cea mai mare economie a continentului, se golește, după ce Kremlinul a închis, temporar, robinetul. Cea mai mare sursă de gaze naturale și o sursă principală de aprovizionare cu energie a Germaniei a secat, arată un comentariu publicat de The Grid.
Acesta este un scenariu de coșmar, dar și o posibilitate cât se poate de reală, având în vedere dependența Germaniei de gazele rusești. Oficialii germani și oamenii de rând își imaginează deja tot ce-i mai rău.
În conformitate cu planul de urgență stabilit de guvern, prima lovitură o va resimți industria germană. Asta pentru că Berlinul vrea ca gospodăriile, întreprinderile mici, școlile și spitalele să nu fie lăsate în frig și în întuneric. Mulți clienți industriali mari beneficiază de gaze în baza așa numitelor „contracte întreruptibile”, ceea ce înseamnă că, în cazul unei crize majore, ei vor fi primii afectați de întreruperile de aprovizionare. Asta va duce, inevitabil, la închiderea fabricilor și reducerea programului de lucru la marile companii.
Lovitura asupra industriei îi va afecta, în cele din urmă, pe oamenii obișnuiți. Deși Germania s-a mișcat rapid pentru a-și reduce dependența energetică, țara se bazează în continuare pe Rusia pentru mai bine de o treime din necesarul de gaze. Petr Cingr, directorul executiv al SKW Stickstoffwerke Piesteritz, unul dintre marii producători de produse chimice, a declarat că lipsa gazului rusesc ar însemna ”oprirea imediată a producției fabricii”.