In luna aprilie, cresterile de preturi sunt asemanatoare cu cele inregistrate in luna martie si pe categorii de produse, nu numai din punctul de vedere a ratei totale lunare. In general, tendintele inregistrate in luna trecuta pentru fiecare produs s-au mentinut si in luna aprilie. Pana la noua recolta, costurile de depozitare a produselor vegetale, precum si diminuarea rezervelor determina evolutia preturilor la toate produsele alimentare. La produsele industriale si servicii, in afara de modificarile intervenite in lunile trecute, in anumite domenii precum posta, transportul feroviar, evolutiile sunt aproape identice.
Carne. Disputele de luna trecuta dintre crescatorii de porci si procesatori au avut ca rezultat concret scaderea pretului carnii de porc cu 1,1 la suta. „Este rezultatul presiunii pe care importurile de carne din Polonia au exercitat-o asupra preturilor, subliniaza Mihai Visan, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii. Acesta mai considera ca o alta cauza a scaderii pretului mai este si nivelul vanzarilor care a ramas scazut. Pentru perioada urmatoare, in conditiile in care nu se umbla la taxele vamale, pretul carnii va fi influentat numai de evolutia monedei europene, sustine Mihai Visan. Pe langa aceste aspecte, contribuie si cresterea numarului de porcine din crescatoriile autohtone, ceea ce face ca oferta sa depaseasca cererea.
Paine. Produsele de morarit si panificatie s-au scumpit cu trei la suta luna trecuta, in special din cauza cresterii pretului graului. „In ultimele luni, pretul graului a crescut foarte mult, din cauza stocurilor reduse. Daca in urma cu jumatate de an vorbeam de un pret de 3.000 lei/kg, acum cu greu mai gasim la 5.100 – 5.200 lei/kg, spune Aurel Popescu, presedintele Patronatului din morarit si panificatie, Rompan. Pentru perioada urmatoare, pana la noua recolta, pretul painii si al produselor de panificatie va evolua in functie de cel al graului. „Din informatiile pe care le detinem, se pare ca rezervele actuale ar acoperi necesarul pana la noua recolta, asa ca nu ma astept la scumpiri bruste, spune Aurel Popescu.
Mierea de albine. Aprecierea pretului la mierea de albine se datoreaza in mare masura cererii crescute pentru acest produs pe piata europeana. Impunerea unui embargou pentru mierea produsa in China a facut ca Romania sa devina un important furnizor pentru tarile UE, afirma Cristian Banica, presedintele asociatiei Mierea Romaneasca. In plus, rezervele actuale sunt reduse, iar anul acesta, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, apiculturii anticipeaza o productie mai mica.
Hoteluri. Tarifele pentru cazarea in unitatile hoteliere s-au majorat cu 2%, dupa ce in luna precedenta mai urcasera cu 2,3%. De altfel, de la inceputul anului aceste tarife au crescut cu valori care au depasit dublul ratei totale a inflatiei. Promisiunea facuta de Asociatia hotelierilor la inceputului anului, ca tarifele nu vor creste cu mai mult de 14% in 2003, nu va putea fi respectata, cu siguranta. In ciuda scumpirilor succesive de pana acum, cifra de afaceri din acest sector este in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Din activitatea de servicii de piata prestate populatiei, in primele doua luni ale anului 2003 a rezultat o cifra de afaceri cu 5,4% mai mica fata de aceeasi perioada a anului precedent, datorita reducerilor inregistrate in activitatile hotelurilor si restaurantelor (-13,1%), si in activitatile agentiilor de turism
(-12,1%). Ritmul de scumpire a serviciilor hoteliere se va accelera in lunile imediat urmatoare, o data cu inceperea sezonului estival.
Ingrijire medicala. Relatia dintre cursul valutar si costul serviciilor medicale este foarte stransa. Este clasica corelatia dintre devalorizarea monedei nationale si majorarea tarifelor din cabinetele stomatologice, care indiferent de cantitatea de materialele consumate, scumpesc onorariile. Insa de data aceasta cresterea euro in raport cu leul justifica in mare parte majorarile de pret. Toate cresterile inregistrate la medicamente, echipamente medicale, consumabile si reactivi nu puteau sa nu se reflecte in costuri. Aceasta se constata in primul rand in tarifele percepute de laboratoarele medicale, unde majoritatea reactivilor si materialelor consumabile este procurata din tari din membre ale UE.